Protivnici cijepljenja u napadu na kalifornijsko zakonodavstvo

Američki anti-vaxxeri iskoristili su moć društvenih mreža kako bi nadglasali struku te utjecali na javno mišljenje uoči izglasavanja zakona o obaveznom cijepljenju u Kaliforniji

Posljednjih godina Sjedinjene države su se zbog smanjenih stopa cijepljenja suočile s ponovnim pojavljivanjem nekih bolesti, od kojih je najpoznatiji bio slučaj ospica u kalifornijskom Disneylandu u prosincu prošle godine.

Ne bi li preduhitrili daljnja izbijanja bolesti, mnoge savezne države provode zakonske regulative kako bi spriječile roditelje da na vlastitu ruku zaobilaze organizirana cijepljenja. U Kaliforniji je nakon emotivnih rasprava u utorak od strane državnog zdravstvenog odbora odobren prijedlog zakona pod imenom SB277 koji nalaže obavezno cijepljenje. Ukoliko prođe proceduru, SB277 će zakonski onemogućiti „izuzeće na temelju osobnog uvjerenja“ (eng. personal belief exemption).

Zakon su podržali školski odbori, medicinska udruženja i vođe lokalnih zajednica, dok je mala, ali vrlo aktivna grupa protivnika cijepljenja u žustrom protestu pokrenula kampanju protiv donošenja tog zakona.

S društvenim medijima na svojoj strani, Anti-vaxxeri su uspjeli pokrenuti sveobuhvatni napad na zakonodavni postupak. U koordiniranoj akciji preko Twittera, grupa protivnika je svakodnevno vršila pritisak na kalifornijske senatore koji su se izjasnili kako podržavaju SB277.

Primjer je to kako jedna manja, ali vrlo glasna grupa ljudi može imati disproporcionalan utjecaj na javno mišljenje pa i zakonodavstvo. Znanstveno neutemeljen, Anti Vax pokret se isprva činio kao djetinjasta propaganda, ali se probio zahvaljujući potencijalu društvenih mreža. Preferirani Twitter i hashtagovi pokazali su se posebno učinkovitima, a protivnici cjepljenja su na i Facebooku i YouTubeu ostvarili značajnu prisutnost, naglašavajući navodnu povezanost cijepljenja i autizma, roditeljska prava te posebno prava na zdravstveni izbor.

Unatoč strastvenim pobornicima, oko 90% roditelja ipak podvrgava svoju djecu cijepljenju, a čini se da među preostalima nisu samo oštri protivnici, nego i roditelji koji jednostavno žele više informacija. Zakon jest ušao u proceduru, no protivnici cjepiva uveli su sumnju i nepovjerenje među roditelje.

Imunizacija djece je zakonska obaveza u Hrvatskoj, a ta je praksa česta i u Europi. Međutim, prođe li ovaj zakon u Kaliforniji ona će postati tek jedna od tri savezne države u kojoj je cijepljenje strogo zakonski regulirano.

Izvori: Wired, Yahoo News