Najmoćniji antioksidans današnjice okrunjen slavom supervoća

Antioksidansi u voću su među najjačima, a na tronu sjedi - aronija!

Antioksidansi u voću i povrću rade za vas: antioksidativno djelovanje pojedinih namirnica dokazano doprinosti našem zdravlju zato saznajte koja je hrana tu najjača. 

Znate li što je ORAC skala i zašto je ona bitna za vaše zdravlje? Što su antioksidansi i zašto su dobri za vas? Što je super hrana i super voće? Čitajte dalje.

ORAC skala otkriva najjače antioksidanse

Ako znate što je skala ORAC možete biti sigurni da ste vrlo dobar poznavatelj antioksidativnog djelovanja pojedinih namirnica.

ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) je laboratorijsko tesiranje (in vitro) kojim se pokušava kvantificirati ukupna vrijednost antioksidativnog kapaciteta testiranog antioksidansa (TAC – total antioxidant capacity).

Testiranje prolazi tako da se uz uzorak testiranog antioksidansa stave određene molekule koje stvaraju slobodne radikale i druge molekule osjetljive na oksidaciju. Nakon nekog vremena mjeri se koliko je uzorak zaštitio osjetljive molekule od oksidacije slobodnih radikala.

Što je antioksidans?

Dakle, u jednostavnim uvjetima, antioksidans je molekula koja sprečava oksidaciju drugih molekula. Oksidiranje dovodi do stvaranja slobodnih radikala, što na kraju uzrokuje staničnu smrt ili oštećenje.

Što je manje štete naneseno slobodnim radikalima, to je veći kapacitet antioksidanasa testiranog uzorka. Iako ovakvih testova ima mnogo, ORAC je najpopularniji.

Dobra je stvar što se ORAC-om umjesto razine specifičnog nutrijenta mjeri aktivnost antioksidansa. Napokon, postoje tisuće jedinstvenih spojeva antioksidansa u biljkama, od kojih većina još nije niti otkrivena stoga nema načina da se izmjere individualno.

Metodom ORAC testirana je široka lepeza namirnica i njihovih antioksidativnih svojstava od raznih začina, bobica i leguma (mješane mahunarke).

Superhrana – bogata antioksidansima

Namirnice bogate antioksidansima svrstavaju se, ne bez razloga u super hranu. Antioksidansi naš organizam štite od starenja, napadajući u tijelu slobodne radikale. Suvremeni način života, koji podrazumijeva velika mentalna opterećenja, nedovoljne količine sna, jednoličnu prehranu i uživanje prekomjernih količina alkohola, kave i cigareta, uvelike doprinosi povećanju oksidativnog stresa u našem organizmu.

Antioksidansi u voću i povrću

Svježe povrće i voće prepuni su anitoksidansa dok su biljke i nekolicina ulja na vrhu liste. Što je manje termičke obrade, veća je vrijednost ORAC vrijednost. Neki podaci kazuju da ljudsko tijelo treba dnevno unijeti hrane koja u zbroju ima od 3.000 do 5.000 ORAC jedinica na dan za uspješnu zaštitu protiv slobodnih radikala. Međutim, za to ne postoji svjetski priznat znanstveno medicinski standard.

… a na samom tronu – sibirska aronija

Spomenuli smo voće kao najveći izvor antioksidansa koji se rangiraju visoko na ORAC skali. Iako je ljudi često drže za ukrasnu biljku, aronija spada među najzdravije biljke na svijetu. Prema ORAC standardu aronija ima najveće antioksidativno djelovanje među svim bobičastim i orašastim voćem.

Nije nepoznato kako su se nakon nuklearne katastrofe u Černobilu plodovi aronije koristili za ublažavanje zdravstvenih tegoba ozračenih osoba. Prema istraživanju ruskih znanstvenika dokazano je da aronija pospješuje izlučivanje teških metala kao i nekih radioaktivnih tvari iz organizma. Zbog visokog stupnja otpornosti na mraz, izdrži zimu i do -47°C. Zato je mnogi nazivaju sibirska borovnica. Aronija se naselila u Rusiji, Finskoj i Švedskoj, a otporna je na kukce, sušu, zagađenja i bolesti.

Sibirska aronija je bogata antioksidansima, flavonoidima, mineralima u tragovima, folnom kiselinom i vitaminima  B, C i E. Zbog ovih svojstava aronija djeluje antivirusno, antibakterijski i antiupalno. Antioksidativni kapacitet aronije i njenog soka je mnogostruko veći nego, primjerice, borovnice i ostalih bobičastih plodova poznatih kao rasadnik antioksidansa. Ogromna količina tanina i flavonoida gdje glavnu ulogu ima antocijanin, aroniju čine najjačim poznatim antioksidansom današnjice. Sto grama zrelih plodova aronije sadrži 16.100 ORAC jedinica dok je dnevna doza potrebna za zaštitu tkiva od 3.000 do 5.000 ORAC jedinica.

Kao izuzetan antioksidans, aronija spriječava stvaranje slobodnih radikala i njihove napade na zdrave stanice u tijelu i krvnoj plazmi, usporavajući proces starenja organizma i spriječavajući razvoj kroničnih bolesti.

Dobrobiti sibirske aronije

Aroniji se nerijetko pripisuju sljedeća svojstva:

  • izvrstan izvor antioksidanata
  • spriječava bolesti srca i krvnih žila
  • regulira krvni tlak
  • štiti zdravlje urinarnog sustava
  • stimulira rad štitnjače
  • djeluje za bolje pamćenje i koncentraciju
  • regulira razinu šećera u krvi
  • potiče imunitet
  • povoljno djeluje na probavni sustav
  • štiti od virusa i bakterija
  • pospješuje izlučivanje teških metala iz organizma

Važno je istaknuti da postoje mnoga znanstvena istraživanja te medicinska iskustva koja potvrđuju blagotvorno djelovanje aronije – međutim, Europska agencija za sigurnost hrane nije dozvolila korištenje zdravstvenih tvrdnji uz proizvode od aronije jer su studije koje su im predočene nisu prezentirale dovoljno dokaza da aronija nosi iti jedno od navedenih svojstava.