3 stvari koje ulje ricinusa može učiniti za kosu, kožu i nokte

Ulje ricinusa pomaže njegovati vaše tijelo od glave od pete! 

Premda se dobiva od notorno otrovne biljke ricinus (lat. Ricinus communis), ricinusovo ulje nije nimalo otrovno, već je naprotiv vrlo ljekovito. Tradicionalno se koristilo kao čistač organizma (purgativ) jer oralna uporaba izaziva snažan laksativni učinak, no zbog upravo suprotnog – blagog i hranjivog djelovanja na kožu, danas ima važnu ulogu u kozmetici.

Okrenite bočicu svoje omiljene kreme, ali i drugih kozmetičkih preparata, velike su šanse da ćete na popisu sastojaka pronaći ( hydrogenated ) castor oil. Učinkovitije je ulje koje nije termički obrađeno, ali koristi se i rafinirano i hladno tiješteno jer je cijenom vrlo pristupačno.

Posebnost ricinusovog ulja je 80 do čak 90 %-tni sastav vrlo rijetke ricinoleične kiseline koja djeluje protuupalno te joj se pripisuje antibakterijsko i antivirusno djelovanje.

Ulje ricinusa je bogate i guste, ali razmazive teksture. Viskozno je i može biti malo ljepljivo pa se često kombinira s drugim lakšim uljima. Unatoč zahtjevnijoj teksturi, lako prodire u kožu i dubinski hidratizira, a pogledajte za što ga sve možete koristiti.

 

#1  Ulje ricinusa za uklanjanje makeupa

Još je jedan divan učinak ovog ulja sposobnost da, zbog toga što otapa druge masnoće, izvlači nečistoće iz kože stoga je izvrsno u kombinaciji kao ulje za skidanje šminke.

Pomaže spriječiti akne i temeljito čisti bez da narušava prirodnu barijeru kože. Omiljena i najjednostavnija kombinacija za skidanje makeup-a su suncokretovo i ricinusovo ulje, a ovisno o stanju i potrebama kože mogu se koristiti druga bazna ulja.

Isprobajte kombinacije:

  • Normalna koža 1:1 ricinusovo i suncokretovo ulje (ili drugo ulje po izboru)
  • Masna koža 3:1 ricinusovo i suncokretovo ulje (ili drugo ulje po izboru)
  • Suha koža: 1:3 ricinusovo i suncokretovo ulje (ili drugo ulje po izboru)

#2 Potaknite rast kose, trepavica i obrva

Za ricinusovo ulje se kaže kako redovitom primjenom potiče rast trepavica, obrva i kose. U svakom slučaju, ono će učiniti čuda u njezi kose iscrpljene raznim preparatima i kemijskim tretmanima. Izvrstan je za intenzivne kure suhe, kovrčave i/ili oštećene kose te održavanje sjaja bojane kose. Blagotvorno djeluje na osjetljivo vlasište, osnažuje i hrani vlasi.

Kako ga koristiti? Ulje ricinusa može se koristiti samostalno ili u kombinaciji s primjerice arganovim ili jojobinim uljem (3:1 u korist ricinusovog ulja), a pokušajte sljedeće: u tamnu bočicu s kapaljkom pomiješajte ulja i protresite. Koristeći kapaljku postupno nanosite ulje na tjeme razdvajajući slojeve kose. Manje je više – potrebna je samo mala količina ulja, a za najbolji učinak umasirajte ga u skalp, zamotajte i ostavite da djeluje. Kuru ponavljajte jednom tjedno.

ulje ricinusa
Ulje ricinusa pronalazi svoje mjesto u svačijoj kozmetičkoj rutini.

#3 Ne zaboravite na nokte

Ulje ricinusa pomaže krhkim noktima i njeguje oštećene zanoktice. Pripravite svoj intenzivni tretman za jačanje noktiju tako što ćete u manjoj posudici pomiješati 1 žlicu ulja ricinusa sa sadržajem 2 kapsule vitamina E. Mješavinu utrljajte u čiste nokte i zanoktice pomoću kuglice vate i ostavite preko noći. Priuštite svojim noktima ovakav tretman što češće, a pogotovo između dva lakiranja.