STOP KRIVOTVORINAMA: Online lijekovi pouzdani za pacijente

Certifikat sigurnosti kupnje lijekova putem interneta: sigurni online lijekovi

Sigurne online ljekarne dobivaju poseban certifikat u cijeloj Europskoj uniji, a pacijenti će moći odmah provjeriti je li neka web stranica ovlaštena prodavati lijekove.

Pacijenti u državama članicama Europske unije od sada će biti u mogućnosti lako prepoznati posluju li online medicinski trgovci legalno, piše European Medicines Agency. Naime, pouzdane web stranice medicinskih trgovaca imat će ugrađen EU logo na svojoj stranici registriran u matičnoj zemlji članici EU. Jednim klikom miša na certifikacijsku ikonu/logo, pacijenti će ući u online bazu nacionalnog nadležnog tijela koja će izlistati sve legalne web stranice online ljekarni i medicinskih trgovaca u toj zemlji. Ovaj se sustav trenutno provodi u više zemalja članica EU.

Logo će označavati da su online lijekovi ovlašteni

Kupuju li lijekove online, potrošači moraju biti svjesni rizika od kupnje falsificiranih lijekova u bespućima interneta, koji su često neučinkoviti, nekvalitetni i na kraju opasni za zdravlje. Europska Komisija uspostavila je jedinstveni logotip za online trgovce kako bi potrošači bili sigurni, objašnjava Vytenis Andriukaitis, europski povjerenik za zdravlje i sigurnost hrane.

Koraci koje pacijenti moraju slijediti do kupnje legitimnih izvora su vrlo jednostavni:

  • provjerite pojavljuje li se logo na naslovnoj stranici web stranice s koje biste kupili lijek
  • kliknite na logo – odvest će vas na web stranicu nacionalnog tijela koja će potom izlistati sve legalne web stranice za kupnju legalnih lijekova u zemlji
  • provjerite da li je željena stranica na popisu; ako nije, pacijent ne bi trebao kupovati sa zacrtane stranice

Zaštita pacijenata od rastuće prijetnje falsificiranih lijekova

Iako EU ima snažan regulatorni sustav, uvijek je prisutna prijetnja da falsificirani lijekovi dođu u opticaj na tržištu Europske unije. Ti lijekovi su lažni lijekovi koji su ‘prošli’ kao pravi, autorizirani lijekovi.

Falsificirani lijekovi mogu biti opasni na više načina. Mogu, npr., sadržavati krive sastojke, sastojke loše kvalitete ili krivih doza ili krivo pakirani.

Lažni lijekovi prijetnja su javnom zdravlju jer mogu biti nedjelotvorni, ostavljajući pacijente neizliječenima, a mogu biti i štetni.

Cilj ove Direktive je spriječavanje ulaza krivotvorenih lijekova u legalni opskrbni lanac jačanjem postojećih kontrola i uvođenjem novih mjera. Provedba logotipa za online trgovce i uspostave nacionalnih registara online prvi je korak u provedbi Direktive.

Direktiva o krivotvorenim lijekovima stupila je na snagu 2. siječnja 2013. Njome se utvrđuju mjere za provjeravanje autentičnosti lijekova i poboljšavanje njihovih sastojaka, čime će se povećati njihova sigurnost.

Trenutačno nema javno dostupnih informacija o tome kada bi navedeni certifikat mogao biti dostupan u Hrvatskoj. Kod nas se trenutno provodi rasprava o izgledu pravilniku koji treba regulirati online trgovinu lijekovima, a za očekivati je da će navedeni pravilnik biti temelj za licenciranje online ljekarni i udariti temelje uvođenju ovog certifikata.

Inače, istraživanje koje je proveo Ljekarnik.hr krajem 2014. godine je pokazalo da samo 38% pacijenata smatra da su proizvodi s Interneta jednako djelotvorni kao i oni iz ljekarne.

Fotografija preuzeta sa http://www.ema.europa.eu/