Egzotika: Zmajevo voće – pitaja novo je super voće

Što je to Zmajevo voće ili pitaja?

Iako njezino porijeklo nije sasvim razvidno, neki tragovi pitaje vuku iz srednje Amerike, točnije Meksika kada je ovo voće kulturi Azteca bilo voće broj jedan. Stoljećima nakon toga pitaja je pala u zaborav, a sjeme se, u međuvremenu, raširilo po svijetu sve do azijskih zemalja. Botaničkog imena Hylocereus i Selenicereus, pitaja poznata i kao Zmajevo voće dolazi iz porodice kaktusa i dapače, ima najimpresivnije cvjetove od svih kaktusa.

Egzotičan izgled

Kora je deblje ružičaste do crvenkaste boje, osim Selenicereus Megalanthus, vrste žute pitaje. Obložena je listovima, stoga podsjeća na artičoku. Meso joj je bijelo, rozo, crveno ili pak nijansi boja u spektru navedenih, dok su malene crne sjemenke unutra jestive. Voće je blago slatko, okusom mješavina kivija i kruške, možda i dinje. Osim svog egzotičnog izgleda i boje pitaja obiluje nutrijentima zbog čega je uvrštena na listu supervoća.

Zdravstveni učinci Zmajevog voća

Zmajevo voće ima iznenađujući broj fitonutrijenata. Bogato je antioksidansima, sadrži vitamin C (ekvivalent do 10 posto dnevne vrijednosti), polinezasićenih (dobrih) masnih kiselina, nekoliko vitamina B, kao i karoten i proteine. Sadrži kalcij, za jake kosti i zube, željezo i fosfor za zdravu krv i formiranje tkiva. Studije su pokazale da zmajevo voće ima značajan učinak na oksidativni stres i ukočenost aorti, što ukazuje na to da voće moće biti korisno u prevenciji komplikacija povezanih s dijabetesom.
Sjemenke sadrže omega 3 i omega 6 masne kiseline koje snižavaju trigliceride, pomažu u borbi protiv upala i autoimunih bolesti te održavaju vaskularne funkcije i smanjuju rizik od bolesti.
Meso pitaje sadrži i likopen, prirodni antioksidans koji pomaže u borbi protiv raka, bolesti srca i niskog krvnog tlaka. Ulje u sjemenkama ima blagi laksativni učinak.
Danas se pitaja obilno uzgaja u Vijetnamu i Tajlandu koji su i najveći izvoznica pitaje.