5 izvrsnih namjena za ulje sezama

Prirodno ulje sezama se zbog raznolikih blagodati već tisućljećima koristi u prehrani. Ovo popularno ulje bez premca je i u njezi kože stoga često oplemenjuje kozmetičke pripravke, a zbog svoje stabilnosti im također produžuje rok trajanja.

Sezamovo ulje za kožu je prava blagodat, pogledajte za koje ga sve namjene možete koristiti.

#1 Njega upaljene i suhe kože

Bogato nezasićenim masnim kiselinama, sezamovo ulje je jedno od najstabilnijih ulja i mogu ga koristiti svi, posebno oni s osjetljivom i upaljenom kožom. Ovo gusto ulje iznimno je u njezi suhe kože te kao pomoć kod kožnih poremećaja poput ekcema i psorijaze.

 

ulje sezama
Antibakterijska i protuupalna svojstva sezama pomažu zacijeliti rane na koži.

 

#2 Antiage regenerirajuće ulje

Zahvaljujući pozamašnom udjelu vitamina E, ulje sezama djeluje protiv bora i prijevremenog starenja, potiče zacjeljivanje rana, ožiljaka i drugih nepravilnosti.

Sezam je izvrstan i za njegu kože tijekom trudnoće i dojenja jer pomaže održati elastičnost kože te spriječiti pojavu strija.

#3 Detoks i njega kože pušača

Sezamovo ulje poboljšava mikrocirkulaciju slabo prokrvljene kože i djeluje detoksicirajuće stoga je idealan u mješavinama za njegu atrofirane kože pušača.

Pomaže otkloniti nečistoće iz pora bez da kožu liši prijeko potrebne vlage. Može se dodati u otopinu za čišćenje lica, kupku ili koristiti za tretmane toplim uljem – ulje sezama vezuje na sebe toksine topive u ulju i otklanja ih.

#4 Bogato ulje za masažu

Ulje sezama nešto je teže teksture od drugih ulja, ali se zbog poticanja cirkulacije i detoks učinka često koristi u uljnim mješavinama za masažu (pogotovo ayurvedskim).

oleoTHERAPY_20Sezam_20hladno_20tije_C5_A1teni-500x500_1024x1024
Najbolje je odabrati hladno tiješteno ulje.

 

#5 Prirodna zaštita od sunca

Prirodnog zaštitnog faktora SPF 4, ulje sezama koristi se i u kombinacijama za zaštitnu od štetnog zračenja jer ima sposobnost odbijanja čak do 25% sunčevih zraka, dok vitamin E djeluje antioksidativno.

 

Ulje sezama vrlo je sigurno za upotrebu, no obratite pozornost ukoliko ga nikad niste koristili jer sezam može djelovati alergeno.

Sezam (Sesamum indicum) je jedna od najstarijih kultura tropskih i subtropskih područja koja se na Bliskom Istoku uzgajala još prije 3000 godina. Danas je ova uljarica poznata i proizvodi se u cijelom svijetu, a najviše u Aziji. Sezamovo ulje se zbog okusa i ljekovitih svojstava rado koristi u prehrani, a hladni prešani sezam postao je dostupan i omiljen kao kozmetičko ulje za njegu kože. Zbog toga što sjemenke sezama sadrže veliku količinu ulja, čak 50 do 60%, cijena ulja je vrlo pristupačna.