Potpuna legalizacija: Talijani će moći prodavati i uzgajati marihuanu

Talijanski parlament predstavio je prijedlog zakona o legalizaciji rekreacijske upotrebe kanabisa i ima potporu dvjestotinjak zastupnika svih parlamentarnih stranaka.

Prijedlogom zakona predviđeno je posjedovanje da do 15 grama kanabisa ne podliježe zakonskoj kazni, jednako kao ni uzgoj manjih količina ili privatno pušenje marihuane. Također bi bila dopuštena i prodaja u trgovinama koje imaju dopuštenje vlasti.

Ukoliko se izglasa zakon o legalizaciji, Talijanima će biti dozvoljeno da marihuanu uzgajaju kod kuće, ili u tzv. ‘kanabis klubovima’, koji će biti ustrojeni tako da grupa od najviše 50 ljudi može zajedno uzgajati i dijeliti svoje proizvode, ali ne smiju ih prodavati javnosti.

Prijedlog Benedetta Della Vedove iz talijanskog ministarstva vanjskih poslova poduprlo je još 218 zastupnika dvaju domova talijanskog parlamenta u kojim asjedii više od 900 parlamentaraca.

‘Ovakav bi zakon naštetio raspačivačima droge i smanjio broj predmeta u talijanskim sudovima, rekao je Vedova, bivši član Radfikalne stranke koji već dugo poziva na dekriminalizaciju tzv. lakih droga.

Prijedlog zakona poduprli su zastupnici Demokratske stranke premijera Mattea Renzija i dviju oporbenih stranaka, Stranke ljevice, ekologije i slobode ii Pokret pet zvijezda.
Oni su od instituta Ipsos naručili ispitivanje javnog mnijenja koje je pokazalo da bi 60% Talijana podržalo takvu promjenu zakona.

Ukoliko Parlament usvoji ovaj prijedlog zakona, Italija će postati prva zemlja u Europi koja će u potpunosti legalizirati marihuanu. Neke europske zemlje, poput Španjolske i Portugala, dekriminalizirale su konzumaciju kanabisa. U Nizozemskoj vlasti toleriraju njihove poznate ‘coffee shopove’, ali je distribucija marihuane u toj zemlji i dalje protuzakonita.