Placebo ima učinak čak i kad znamo da lijek nije pravi?

Placebo može biti učinkovit čak i kad znamo da lijek nije pravi.

Učinak placeba već dugo zbunjuje znanstvenike, a posljednja studija ukazuje na to da mozak može “naučiti” reagirati na lijek čak i nakon nam je rečeno da se radi o placebu.

Istraživači su otkrili kako ljude mogu do te mjere uvjeriti u učinkovitost placeba, da lijek i dalje djeluje čak i kad im kažu da je riječ o zamjeni, piše IFL Science.

Rezultati su to studije objavljene u Journal of Pain gdje je tim sa Sveučilišta Colorado Boulder (UCB). U istraživanju na podlaktice ispitanika prislanjali zagrijani keramički element koji je bio dovoljno vruć da izazove bol, ali ne toliko da bi uzrokovao opekline.

U dvjema grupama za ublažavanje boli između dva prislanjanja keramičkog elementa korišten je vazelin, a sudionicima je rečeno da se radi o analgetiku.

U prvoj od dvije grupe korišten je vazelin s plavim bojilom za hranu, a nakon što bi ga aplicirali, istraživači bi smanjili temperaturu. U drugoj, kontrolnoj grupi koristili su obični vazelin bez bojila, a svim su sudionicima postavljali medicinska pitanja i davali informacije o lijeku kako bi održali iluziju.

Sudionici su osjećali manju razinu boli nakon apliciranja plavog vazelina u usporedbi s običnim. Također, nakon što im je po završetku prve ture rečeno da se radi o placebu, gel više nije bio učinkovit.

Kada su u drugoj grupi nakon četiri ture sudionicima rekli da je analgetik zapravo placebo, plavi vazelin je i dalje bio nevjerojatno učinkovit. Sudionici su, čini se, do te mjere povezali plavi vazelin sa smanjenom boli da su tom osjećaju dali prednost u odnosu na informaciju da se radi o placebu.

Moguće je “uvježbati” učinkovitost lijeka

Iako mehanizam djelovanja placeba nije još sasvim jasan, prevladava mišljenje kako je da bi liječenje bilo uspješno potrebno uvjerenje i iskustvo koje potkrijepljuje to uvjerenje. Kako u tom procesu mozak nauči reagirati na liječenje, moguće se da je placebo i dalje učinkovit čak i kad u njega ne vjerujemo.

Istraživači su zaključili kako se ljudi mogu uvježbati da vjeruju kako placebo djeluje jednako učinkovito, a ova bi se saznanja mogla koristiti u liječenju ovisnosti.