Oprez! Prevelik unos soli vodi razvoju visokog krvnog tlaka

Ljudi koji u organizam unose preveliku količinu soli ili unos povećavaju gradacijom, pod većim su rizikom od razvoja visokog krvnog tlaka, otkriva opsežna japanska studija objavljena u Journal of the American Heart Association.

Povećan unos tijekom 3 godine razvija hipertenziju

Znanstvenici su proučavali 4.500 odraslih Japanaca s normalnim krvnim tlakom na početku studije. Nakon tri godine, koliko su znanstvenici pratili ispitanike i mjerili im unos soli godišnjom analizom urina, istraživači su otkrili da je oko četvrtine ispitanika (23%), odnosno 1.027 ljudi razvilo hipertenziju, stanje poznato i kao visoki krvni tlak.

‘Ljudima je potrebna mala količina soli (manje od 3 000 miligrama dnevno), ali previše je soli opasno, rekao je dr. Tomonori Sugiura – vodeći autor studije i profesor na Sveučilištu Nagoya City:  ‘U našoj studiji nije bilo važno jesu li razine soli bile visoke na početku studije ili su bile niske pa su se u gradaciji povećavale, obje su grupe bile u riziku od razvoja visokog krvnog tlaka’.

Ljudi koji u organizam unose velike količine soli će 1.25 puta više razviti visoki krvni tlak do kraja studije, u usporedbi s ljudima čiji je unos soli nizak, otkrili su.

Isto tako, ljudi koji su postupno povećali unos soli tijekom promatranog razdoblja bili su također u većem riziku za razvoj hipertenzije.