U sat vremena: Kako jedna limenka Cole utječe na naše tijelo

Štetnost gaziranih pića: vaše tijelo sat vremena nakon 1 limenke Cole!

Primamljiva i osvježavajuća, zaslađena gazirana pića već su dugo na listi omraženih i nezdravih. Štetnost gaziranih pića nije upitna, no jeste li se ikada pitali što se točno događa u našem tijelu nakon konzumacije?

“Znam da je štetno, ali…”, koliko smo to puta rekli i svejedno posegnuli za nekim (gaziranim) sokom.

Možda krivica nije samo naša – količina šećera koja se nalazi u takvim pićima potiče procese u mozgu koji rezultiraju ugodom i zadovoljstvom, a fiziološki su vrlo slični onome što se događa pri konzumaciji teških droga.

Štetnost gaziranih pića

Gazirana i zaslađena pića smatraju se najvećim krivcima za zdravstvene probleme kao što su pretilost, dijabetes tipa 2 i karijes.

Podaci Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), oko polovice američke populacije pije zaslađena pića svakodnevno, a najveće količine ispijaju se među tinejđerima i mlađim odraslim osobama.

U samo jednoj limenci Cole nalazi se otprilike 10 žličica šećera. Za usporedbu, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ne preporučuje unos više od 6 žličica šećera dnevno.

Što se događa u tijelu nakon što popijemo 1 limenku Coca Cole?

Britanski farmaceut Niraj Naik je na temlju istraživanja razložio proces koji se događa u tijelu nakon ispijanja 1 limenke Coca-Cole i ujedno pokazao koliko štete 330 mililitara ovog gaziranog napitka može napraviti u samo sat vremena.

[box type=”warning” align=”” class=”” width=””]

Prvih 10 minuta

  • 10 žličica šećera krenulo je u opticaj (100% preporučene dnevne doze). Takva intenzivna slatkoća mogla bi inače uzrokovati povraćanje, ali zato je tu fosforna kiselina koja regulira okus.

20 minuta

  • Nagli skok razine šećera u krvi povlači za sobom dramatično povećanje proizvodnje inzulina. Jetra na to reagira tako što pretvara sav šećer kojeg se domogne u masnoće.

40 minuta

  • Kofein se u potpunosti apsorbirao: zjenice se šire, tlak raste i smanjuje se osjećaj umora.

45 minuta

  • Tijelo povećava razine dopamina te tako stimulira centre ugode u mozgu. Fiziološki, taj je proces usporediv s onim koji se događa pri konzumaciji heroina i zbog toga ćemo kasnije poželjeti još jednu limenku.

60 minuta

  • Fosforna kiselina veže kalcij, magnezij i cink u crijevima, a visoke doze šećera i umjetnih sladila dodatno povećavaju izlučivanje kalcija.

> 60 minuta

  • Diuretički učinak kofeina je na maksimumu i sada se putem urina počinju izlučivati soli elektroliti i voda, skupa s vezani mineralima koji su bili namijenjeni za otpornost kostiju.
  • Kako šećerna groznica u tijelu počinje popuštati i on naglo počinje padati, javljaju se simptomi povlačenja poput tromosti ili iritabilnosti. Cjelokupna količina vode iz limenke Cole izlučila se iz organizma, skupa s hranjivim tvarima koje bi organizam u suprotnom iskoristio za hidraciju ili nadogradnju.
[/box]

Prema Naiku, ovi se procesi događaju u tijelu nakon konzumacije bilo kojeg gaziranog pića koje sadrži kofein, ne samo Coca Cole.

“Coca-Cola ne samo da ima visoke razine fruktoznog sirupa, nego sadrži kofein i rafinirane soli, a redovita konzumacija tih sastojaka povezuje se s mnogim bolestima. Ipak, u manjim količinama neće nam puno naštetiti. Ključ je umjerenost”, zaključio je Naik.

Izvor: Medical News Today