Odustali od privatizacije: Imunološki zavod postao javna ustanova

situacija u imunološkom zavodu imunološki zavod

Otvarajući 243. sjednicu Vlade premijer Zoran Milanović rekao je kako je pred njima zadnja jesen mandata aktualne vlade. Odluka o preoblikovanju Imunološkog na dnevni red je došla nakon neuspjele privatizacije. Ponuđači iz branše su odustali, a potom je odbijena Visia Croatica. 

Vlada je donijela uredbu kojom Imunološki zavod (IZ) postaje javna ustanova od strateškog i općeg gospodarskog interesa za Republiku Hrvatsku, u cilju osiguravanja opstojnosti proizvodnje cjepiva i krvnih derivata iz ljudske plazme kao proizvodnje od strateške važnosti za zdravstveni sustav Hrvatske i zaštite zdravlja njezinih stanovnika, piše Hrt.hr.

Ministar zdravlja Siniša Varga Vlade istaknuo je da se time uređuje djelatnost ustrojstvo, prava, obveze i izvori sredstava Zavoda. Imunološki će biti sveopći pravni sljednik trgovačkog društva, preuzet će njegovu imovinu, prava i obveze te njegove zaposlenike, kazao je Varga. U izjavi novinarima dodao je i da je u svemu prvi korak uredba o osnivanju zavoda kao zdravstvene ustanove, iza čega slijedi skupština Imunološkog zavoda d.d., i onda se jedno s drugim sparuje i preuzimamo sve radnike kojima osiguravamo plaće.

Kazao je i da mu je teško procijeniti kada će se cijeli taj proces završiti, ali se nada da će to biti u najkraćem mogućem zakonskom roku te čim to prijeđe u ingerenciju Ministarstva zdravlja radnici mogu računati i na plaće. Rekao je i da su sredstva za Imunološki osigurana te da se taj iznos kreće oko 20 milijuna kuna na godinu.

Odluka o preoblikovanju IZ uslijedila je nakon neuspjele privatizacije tijekom koje je početkom srpnja Vlada odbila ponudu tvrtke Visia Croatica za kupnju državnog portfelja u Imunološkom zavodu.

Vlada je pak na sjednici 30. srpnja donijela odluku da se IZ preoblikuje iz dioničkog društva u ustanovu za obavljanje djelatnosti zdravstva, u vlasništvu države u okviru Ministarstva zdravlja, a za preoblikovanje su zaduženi Ministarstvo i DUUDI.