Novartis za milijardu $ kupuje prava za eksperimentalni MS lijek

Farmaceutski div Novartis AG kupuje prava na eksperimentalni lijek za multiplu sklerozu (MS) od tvrtke GlaxoSmithKline Plc za milijardu dolara u kompetitivnoj utrci u kojoj, s druge strane, lijek za istu bolest razvija Roche Holding AG, piše Bloomberg.

Novartis će Glaxu unaprijed platiti 300 milijuna dolara za eksperimentalni MS lijek (ofatumumab), a potom još 200 milijuna nakon početka kasne faze kliničkih istraživanja, stoji u izjavi ove farmaceutske tvrtke sa sjedištem u švicarskom Baselu. Novartis će posljednjih 534 milijuna dolara platiti ukoliko se postignu određeni ciljevi tijekom razvoja lijeka, piše Bloomberg.

Novartisov će se lijek natjecati s Rocheovim eksperimentalnim lijekom (ocrelizumab), koji je uspio smanjiti recidive i progresiju invaliditeta povezanih s multiplom sklerozom, u dvjema studijama u kasnim fazama objavljenih u lipnju.

Rocheov lijek na tržište bi mogao stići 2017. godine dok će Novartisov s izlaskom na tržište kaskati najmanje dvije godine nakon Rocheovog, rekao je Fabian Wenner, analitičar iz vodeće neovisne europske financijske kompanije Kepler Cheuvreux u Zürichu.

‘Ovo je šala. Pacijenti ili žele bolju pogodnosti no što nude stari lijekovi ili žele bolju učinkovitost, i ofatumumab ne nudi ništa od toga. Šanse da ova stvar bude uspješna kod multiple skleroze i da ostvari profit su ravni nuli, ako mene pitate’, rekao je Wenner.

Multipla skleroza

Multipla skleroza je neurodegenerativno oboljenje i autoimuna bolest koja prvenstveno napada bijelu masu središnjeg živčanog sustava. Pogađa dugačke produžetke stanica neurona na kojima pojedini dijelovi mijelinske ovojnice upalno reagiraju i propadaju. Multipla skleroza smatra se upalnom, demijelinizirajućom bolešću izazvanom imunološkim promjenama nepoznate etiologije.

U svijetu od ove bolesti pati više od 2.3 milijuna ljudi, progresivni poremećaj živčanog sustava ometa mozak i leđnu moždinu oboljelog u neometanom radu. Ofatumumab i ocrelizumab napadaju tip bijelih krvnih stanica u imunom sustavu koji su glavni krivci za oštećenje leđne moždine.

‘Novartisov je lijek potpuno humano antitijelo za koje je manje vjerojatno da će izazvati neželjene imunološke reakcije od Rocheovog lijeka, proizvoda koji se dobiva od životinja i modificiran je da nalikuje ljudskom antitijelu, stoji u Novartisovom priopćenju.

Ofatumumab može također ‘imati potencijal za bolju podnošljivost i sigurnost’, stoji u priopćenju Novartisa, jer je to niža doza koja se dostavlja pod kožu u usporedbi s infuzijom Rocheovog lijeka koja se daje svakih šest mjeseci.

Novartis je već imao razvijenu MS terapiju pod nazivom Gilenya, koja je lani kompaniji, kao drugi najprodavaniji lijek, ostvario profit od 2.5 milijardi dolara. No, ovaj će lijek izgubiti patentnu zaštitu prije 2019. ‘Tvtka treba naslijednika koji će ‘ublažiti udarac’, rekao je Michael Leuchten analitičar pri Barclays Plc u Londonu.
‘Ipak ofatumumab će biti znatno iza proizvoda Rochea, rekao je Leuchten. ‘Uklapa se strateški, no iz vremenske perspektive, tu će biti jedan priličan jaz’.

Tantijeme

Novartis će također platiti tantijeme od čak 12% Glaxu na sve buduće neto prodaje ofatumumaba za autoimune bolesti i stanja.
Novartis ima ranije stečena prava na lijekove kao u tretmanu raka, u marketinškom krugu pod markom Arzerra.

Novartis i Glaxo posao su završili u ožujku kada je švicarska tvrtka stekla lijekove protiv raka, a Glaxo je svojem poslovanju dodao poslovanje cjepiva.