GlaxoSmithKline zatvorio postrojenje u SAD-u zbog bakterije legionele

Farmaceutska kompanija GlaxoSmithKline (GSK), privremeno je zatvorila postrojenje u američkoj saveznoj državi Sjevernoj Karolini nakon što je u rashladnim tornjevima pronađena bakterija legionele koja uzrokuje smrtonosnu Legionarsku bolest. 

Proizvodni pogon koji proizvodi lijekove za udisanje, u Zebulonu, oko 40 kilometra istočno od glavnog grada države Raleigha zatvoren je nakon rutinske inspekcije sredinom kolovoza, tijekom koje je pronađena bakterija legionele u rashladnom tornju postrojenja, piše Reuters.

Oko 850 zaposlenika, koliko ih radi na postrojenju, rečeno je da se klone područja sve dok se tornjevi ne očiste, javlja službeni GSK sa sjedištem u Londonu.

Tvrtka je u priopćenju navela da rashladni toranj ‘ne dolazi u kontakt s proizvodima proizvedenim u pogonu’.

GSK nije dogovorio na pitanje o tome postoji li opasnost od unutarnje izloženosti radnika ili lijekova kapljicama vode koje bi mogle nositi bakterije.

‘Pokušavamo prikupiti informacije o tome što je na snazi i kakva je situacija’, rekla je glasnogovornica Jenni Brewer Ligday.
Testiranje se provodi svaka tri mjeseca i kompanija traži ‘više detalja o tome da li su zahvaćeni proizvodi i, ako jesu, kakav je postupak za rješavanje takve situacije’.

Postrojenje u Zebulonu u Sjevernoj Karolini proizvodi oko 30 različitih GSK lijekova, uključujući lijekove za malariju Malarone, lijek za HIV Combivir®i Requip za Parkinsonovu bolest, no njegova najveća linija je inhalator Advair za astmu i kronične bolesti pluća.

GSK ne očekuje da će zaustavljanjem rada postrojenja poremetiti opskrbu lijekova proizvedenih u tvornici, koji uključuju $7 milijardi godišnje od Advaira. Advair se proizvodi na postrojenju u Ware-u, Engleskoj i Evreux-u Francuskoj.

Administracija za hranu i lijekove provjerava dojave o otkriću bakterije, a glasnogovornik FDA proslijeđuje sve upite na GSK.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Legionarska bolest

Legionela je malo poznata, ali široko rasprostranjena bakterija koja u prirodnoj koncentraciji nastanjuje vodena okruženja (rijeka, jezera, vlažno tlo, močvare….) U srpnju 1976. godine američki veterani iz drugog svjetskog rata (tzv. legionari) prisustvovali su konferenciji Američke legije u luksuznom hotelu Bellevue-Stratford u Philadelphiji, koji je uskoro postao središte epidemije dotad nepoznate bolesti. U kratkom vremenu je od upale pluća obolio 221 sudionik konferencije (9% od ukupnog broja prisutnih), a preminule su 34 osobe (što je predstavljalo smrtnost od čak 15%). Krivac za tragediju bio je klimatizacijski sustav hotela, a već iduće godine izoliran je uzročnik koji je, prema ovom događaju, nazvan Legionella pneumophila. Od tog incidenta do danas zabilježeno je desetak većih epidemija u svijetu uz veliku stopu smrtnosti (od 5 do 30%). Do danas poznato je više od 48 vrsta ove bakterije od kojih je najpoznatija LEGIONELLA PNEUMOPHILIA (70-90% ukupne rasprostranjenosti). Nakon inkubacije u trajanju od dva do deset dana dolazi do iznenadnog nastupa suhog kašlja, bolova u prsnom košu te visoke temperature (preko 40 C) s treskavicom. Često se javljaju i neurološki simptomi (poput glavobolje, letargije, encefalopatije te promjena u mentalnom statusu), kao i simptomi od strane probavnog sustava (vodenasti proljev, mučnina, povraćanje i grčevi u trbuhu). Prisutni mogu biti i blagi bolovi u mišićima. U prirodnim koncentracijama ona nije opasna, međutim, u povećanim koncentracijama predstavlja veliku opasnost ako se unosi udisanjem u sitnim kapljicama (npr. udisanjem vodene pare prilikom tuširanja).[/box]