Francuski sud potvrdio: Monsanto je kriv za kemijsko trovanje

Francuski sud potvrdio je u četvrtak presudu iz 2012. prema kojoj je američki biotehnološki div Monsanto kriv za kemijsko trovanje francuskog farmera, koji pati od neuroloških problema nakon udisanja sredstva za uništavanje korova Lasso.

Odluka Žalbenog suda u Lyonu u jugoistočnoj Francuskoj, potvrdila je inicijalnu presudu, u prvom takvom slučaju na sudu u Francuskoj koja je odredila da je američka biotehnološka kompanija Monsanto ‘odgovorna’ za intoksikaciju te naredila istoj da ‘u potpunosti nadoknadi štetu’ uzgajivaču žita Paulu Francoisu, piše Reuters.

Odvjetnik Monsanta Jean-Daniel Bretzner najavljuje žalbu na presudu, čvrsto tvrdeći da je proizvod siguran za upotrebu te da ukoliko naknade štete uopće i bude ona će biti mala.

‘Govorimo o skromnim iznosima novca ili čak nepostojećim. Francois je već dobio odštetu (osiguravatelja) i tu postoji temeljno pravilo koje kaže da se ne nadoknađuje dva puta za gubitak, ako je bilo’, rekao je Jean – Daniel Bretzner.

Francois tvrdi da se njegovo zdravlje znatno narušilo od 2004. kada je udisao pare pesticida Lasso na svojim kulturama korova. Francois navodi da se bori sa simptomima poput gubitka pamćenja, glavoboljama i mucanjem, uzrokovanih proizvodom biotehnološke tvrtke koji ne pruža adekvatna upozorenja na etiketi proizvoda.

Tijekom parnice, Francois je tvrdio da je Monsanto o opasnostima proizvoda Lasso znao i prije nego je Francuska ovaj proizvod povukla s tržišta 2007. Ubojica korova sadrži visoke razine toksičnog monoklorbenzena. S kanadskog tržišta povučen je 1985. , a potom je zabranjen u Belgiji i Britaniji 1992. Monsanto je svojevoljno povukao proizvod iz SAD-A prije nekoliko godina, navodeći komercijalne razloge.

Ostali proizvodi Monsanta naznačeni su kao štetni, uključujući Roundup, podaci su Međunarodne Agencije za istraživanje raka (IARC) koji je dio Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Roundup sadrži glifosat, koji je ‘vjerojatno kancerogen za ljude’, objavila je studija, piše TechTimes. Istraživanje je okupilo 17 stručnjaka iz 11 zemalja, kako bi proučili zdravstvene učinke pet insekticida i pesticida: paration, diazinon, malation, glifosat i tetraklorvinfos.

Opća populacija izložena je (na glifosat) prvenstveno kroz rezidencije, u blizini posprejanih područja, kućnim prozivodima i prehrani, a na razini koja je, primjećeno je, općenito niska’, objavili su dužnosnici IARC-a.

Monsanto je zatražio povlačenje studije, označujući rad IARC-a kao ‘junk znanost’.