Može li kanabidiol (CBD) pomoći u prevenciji epileptičnih napada?

Kemikalije pronađene u marihuani mogle bi prevenirati napadaje epilepsije, no zakoni o drogama sputavaju istraživačke napore u potrazi za novim dokazima, otkriva nova studija.

Kanabidiol je jedan od glavnih kemijskih sastojaka pronađenih u ‘travi’, no od ovog sastojka ne postajate ‘haj’. Kanabidiol se već pokazao dobrim u spriječavanju napadaja u studijama na životinjama te pokazuje takve učinke i u jednom istraživanju na ljudima koje je trenutno u tijeku, rekao je glavni autor studije dr. Daniel Friedman, neurolog i specijalist epilepsije na NYU Langone Medical centru u New Yorku, piše Medline Plus.

Klasifikacija marihuane ograničava razumijevanje i istraživanja

Pravno gledajući, marihuana je na listi Rasporeda I. u Sjedinjenim Američkim Državama (lista definirana Aktom Kontroliranih Supstanci – CSA statutom propisanim Federalnom američkom politikom o drogama). Drugim riječima, to znači da američka Agencija za Izvršenje klasificira marihuanu kao ‘trenutno ne prihvatljivu za medicinske potrebe i potencijalnom za zloupotrebu‘.

‘Ova klasifikacija otežava provođenje velikih istraživanja koja bi mogla omogućiti i eventualno dokazati sigurnost i učinkovitost kanabidiola u epilepsiji. Upravo sada, dokazi za korisnost kanabinoida, osobito kanabidiola za liječenje teške epilepsije je intrigantna, ali definitivnog dokaza još nema’, kaže Friedman.

‘Trenutni savezni zakoni ograničavaju naše razumijevanje učinkovitosti marihuane kao lijeka protiv napadaja’, rekao je predsjednik i izvršni direktor Zaklade za epilepsiju Phil Gattone. 

Friedman i koautor dr. Orrin Devinsky istaknuli su da ‘dok još uvijek ne znamo sve dugoročne i kratkoročne nuspojave uzimanja kanabisa i kanabidiola, znamo utjecaje nekontrolirane epilepsije i iz tog razloga to se mora uzeti u obzir kada se gleda na korištenje marihuane’, rekao je Gattone.

‘Oko 30% ljudi s epilepsijom i dalje ima nekontrolirane napadaje, iako postoji više od 20 različitih lijekova protiv napadaja trenutno na tržištu’, kažu autori.

Studija je objavljena u rujanskom broju New England Journal of Medicine.

Ne-opojni kanabidiol najobećavajući u spriječavanju napadaja, no nerazumljiv

U pregledu trenutnih dokaza, znanstvenici su objasnili da veliki receptor mozga koji odgovara na marihuanu – kanabinoidni receptor 1, ili CB1 radi na način da djeluje protiv učinaka napadaja kada se oni aktiviraju.

CB1 receptori najsnažnije se aktiviraju od THC-a, kemikalije u marihuani koja uzrokuje ‘opijenost’. No pregledom životinjskih studija otkriveno je da se ne-opojni kanabidiol pokazao kao najobećavajući u spriječavanju napadaja, tvrde znanstvenici.

‘Pogledate li ukupnu masu podataka napravljenu na životinjama, čini se da je kanabidiol najdoslijedniji kod učinaka protiv napadaja epilepsije’, kaže Friedman, dodajući da učinci kanabidiola protiv napadaja nisu u potpunosti razumljivi.

U trenutnom istraživanju na ljudima, koji uključuje Epidiolex, (lijek u fazi ispitivanja i nije odobren od strane FDA) s ekstraktom kanabisa koji 99% sadrži kanabidiol, pokazao je da kemisjki može biti učinkovit kod ljudi, kaže Friedman.

Politika u Sjedinjenim Američkim Državama

‘Nekoliko institucija u SAD-u dobilo je izuzeće Američke Administracije za hranu i lijekove (FDA) da daju lijek ljudima s teškim nastupima epilepsije iz djetinjstva, a koji nisu odgovarali na raspoloživu medicinsku terapiju’, kaže Friedman.

‘Od pet, dva pacijenta na teškim terapijama protiv epilepsije doživljava 50postotno smanjenje u učestalosti njihovih velikih napadaja. Nekolicina djece i mladih s epilepsijom koji gotovo nikada nisu imali dulje periode bez napada, zapravo su, u ovom istraživanju uspjeli biti bez napadaja’, dodaje.

Na temelju ovih rezultata, najmanje tri kompanije razvijaju lijek na bazi kanabidiola. Istraživanja su u tijeku ili uskoro trebaju započeti.

‘No, postoje određene zabrinutosti koje se odnose na učinke marihuane kod rekreativnih korisnika, a koje pokazuju da ‘trava’ može promijeniti strukturu mozga mladih ljudi’, kažu autori. ‘S druge strane, teška epilepsija sama po sebi može utjecati na razvoj mozga, a znanstvenici sumnjaju i da neki odobreni lijekovi protiv napadaja također mogu učiniti isto’, kaže Friedman.

Istraživanje CBD-a dobilo zeleno svjetlo pred Kongresom

‘Dok ne dobijemo više dugoročnih sigurnosnih podataka, morat ćemo izračunavati rizike i koristi od strane liječnika i roditelja’.

U svjedočenju pred američkim Kongresom, direktorica američkog Nacionalnog Instituta za zlouporabu droga rekla je da će Agencija podržati budućnost istraživanja kanabidiola (CBD).
‘Postoje značajna preliminarna istraživanja koja podupiru potencijalne terapeutske vrijednosti CBD-a, i dok ona još nisu dostatna za odobrenje lijeka, ukazuje se na potrebu za rigoroznim kliničkim istraživanjima u ovom području’, rekla je dr. Nora Volkow.