Lyrica: Pfizer izgubio tužbu zbog patenta

Pfizer je izgubio tužbu protiv farmaceutskih kompanija Actavis i Mylan zbog povrede patenta za lijek Lyrica (pregabalin).

Naime, Pfizeru je patent za lijek Lyrica (pregabalin) istekao 2013., a istekom tog patenta Actavis i Mylan su proizveli generički pregabalin koji služi u liječenju anksioznog poremećaja i epilepsije. Međutim, Pfizer je naknadno otkrio da se pregabalin može koristiti i u liječenju boli te je stoga prijavio i patent za drugu medicinsku upotrebu te supstance te tužbom pokušao spriječiti Actavis i Mylan da proizvode te lijekove.

Kako britanski liječnici uglavnom lijekove prepisuju generičkim imenom, Pfizer je tužbom pokušao dokazati da je generičko propisivanje toga lijeka za liječenje boli zapravo povreda patenta. Naime, prema Pfizerovim tvrdnjama, nema prepreke da se lijek prepisuje generičkim imenom za liječenje epilepsije i anksioznog poremećaja, međutim za liječenje boli to ne bi, tvrde u Pfizeru, smio biti slučaj jer tada pacijent u ljekarni može dobiti i lijek koji nije Pfizerov.

Sud je tužbu odbacio zbog nedovoljnih dokaza, a Pfizer je očekivano najavio žalbu.

Lijekovi s pregabalinom dostupni su u Hrvatskoj prema podacima iz baze lijekova hrvatske Agencije za lijekove i medicinske proizvode, kako od Pfizera tako i od drugih proizvođača.

 

Izvor: Pharmaceutical Journal

Foto: screenshot lyrica.com