Bubreg uzgojen u laboratoriju radi na životinjama

Znanstvenici tvrde da su korak bliže razvoju u potpunosti funkcionalnog zamjenskog bubrega, nakon obećavajućih rezultata na životinjama.

Transplantirani na svinje i štakore, uzgojeni bubrezi funkcioniraju, propuštajući urin kao u prirodnih bubrega, piše BBC.
Upravo je dobivanje urina bio problem kod ranijih prototipova ugajanih u laboratoriju, jer su stvarali balon pod pritiskom.
Iako je potrebno još mnogo godina da se istražuje na ljudima, ovo istraživanje pomaže na putu prema krajnjem cilju da se izrade organi za ljude, tvrde stručnjaci.

U Velikoj Britaniji, više od šest tisuća ljudi čeka bubreg, no zbog nedostatka donora godišnje se provede oko tri tisuće transplantacija.  Čekajući transplantaciju godišnje umre više od 350 ljudi, gotovo jedan čovjek dnevno.
Bubrezi uzgojeni u laboratoriju koriste ljudske matične stanice koje bi mogle riješiti ovaj problem.

Metoda matičnih stanica

Dr. Takashi Yokoo i njegovi kolege na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Jikei u Tokiju, koristili su metodu matičnih stanica, no umjesto samo bubrega, napravili su i drenažnu cijev zajedno s mjehurom koji sakuplja i pohranjuje urin. Kada su ga povezali s već postojećim mjehurom životinje, sustav je radio.

Urin je prošao kroz transplantirani bubreg u transplantirani mjehur, a potom i u mjehur štakora. Transplantirani organ radio je dobro i nakon ponovljenog postupka nakon osam tjedana. Postupak su ponovili na većem sisavcu, svinji i postigli iste rezultate.

Japanski bubreg uzgojen u laboratoriju

‘Ovo je zanimljiv korak naprijed. Znanost im izgleda jaka i imaju dobre podatke na životinjama’, rekao je prof Chris Mason, stručnjak za matične stanice i regenerativnu medicinu na University College London.

‘No, to ne znači da će funkcionirati na ljudima. Još smo mnogo godina od toga. Proces je vrlo mehanički, približavamo se razumijevanju kako bi sustav mogao raditi. Barem s bubrezima, još možemo dijalizirati pacijente tako da ima vremena za uzgoj bubrega ukoliko to postane moguće’.

Drugi znanstvenici gledaju mogućnost pomlađivanja starih organa koji normalno ne bi bili pogodni za transplantaciju.

Prof Harald Ott i kolege testirali su metodu koja ispire tkivo s mrtvih organa i ostavlja svojevrsnu ‘skelu’ koja se može ponovo naseliti zdravim novim stanicama. Ovom su metodom napravili bubrege, srce i pluća. Prof. Ott kaže da je ‘skela’ dobra prečica umjesto izgradnje kompletno nove strukture iz nule.