Nobelova nagrada u medicini: Pionirima za otkriće antiparazitnih lijekova

Nobelova nagrada za medicinu 2015. dodijeljena je trima znanstvenicima za otkrića koja vode novim tretmanima za neke od devastirajućih parazitskih bolesti. Riječ je o znanstvenicima iz Kine, Japana i Irske. 

Pola Nobelove nagrade otišlo je u ruke William C. Campbellu i Satoshi Omuri za otkriće novog tretmana za infekcije uzokovane okruglim parazitima. Druga polovica otišla je Youyou Tu za otkrivanje lijeka u borbi protiv malarije, bolesti koja se prenosi komarcima i koja godišnje odnese oko 450 tisuća života, prema izvješću Nobelove Fondacije.

Campbell i Omura otkrili su lijek avermectin, čiji ekstrakt pomaže u liječenju slijepoće rijeke i limfne filariaze. Riječna slijepoća uzrokuje upalu rožnice i eventualno sljepilo, a limfnu filariazu kronično oticanje što može dovesti do elefantijaizma (ekstremno oticanje ruku i nogu) i skrotalne hidrocele (oticanje skrotuma).
Omura, mikrobiolog i profesor emeritus na Sveučilištu Kitasato u Japanu znao je da mnoge bakterijske vrste iz roda Streptomyces pokazuju antibakterijska svojstva. Uspio je izolirati nove sojeve Streptomycesa iz tla i uspješno ih uzgojiti u laboratoriju. Među njima, Omura je odabrao 50 najperspektivnijih sojeva za daljnje testiranje.

Campbell, trenutno znanstveni novak emeritus na Sveučilištu Madison, New Jersey, pokazao je da je komponenta u jednoj od tih kultura učinkovita u borbi protiv parazita u domaćim životinjama. Komponenta je pročišćena u lijek avermektin, koji je potom modificiran u spoj ivermektin. Utvrđeno je kako se Ivermektin pokazao učinkovit u ubijanju parazitskih ličinki.

Iako je potraga za borbom protiv malarije krenula još 1960. godina, tradicionalne metode za liječenje ove bolesti – klorokvin i kinin sve su manje učinkovite. Glavna profesorica na Akademiji Kine za Tradicionalnu kinesku medicinu okrenula se biljnoj medicini te počela proučavati biljke, kod malarijom zaraženih životinja. Profesorica je pronašla određeni ekstrakt iz biljke Artemizija annua koja izgleda obećavajuće. Nakon što je izolirala aktivnu komponentu iz biljke, Tu je pokazala da je učinkovita protiv malarijskih parazita kod životinja i ljudi. Taj se sastojak sada zove artemisinin.

Campbell i Omura među sobom će podijeliti Nobelovu nagradu koja ove godine iznosi 8 mlijuna švedskih kruna (oko 960 tisuća dolara) dok će Tu dobiti drugu polovicu novca.