Oralni alergijski sindrom: 6 načina kako da ga spriječite

Pojeli ste voćnu salatu ili ste zagrizli jabuku, breskvu ili nešto treće. Neobični svrbež počinje na usnama, a potom se širi na usta, možda i na jezik. Riječ je o oralnom alergijskom sindromu. 

No kako dođe tako svrbež i prođe dok sljedeći put opet ne posegnete za istom voćkom.

Oralni alergijski sindrom (OAS)

Oralni alergijski sindrom je alergijska reakcija posredovana IgE protutijelima koja se javlja nakon konzumacije svježeg voća i povrća u bolesnika s alergijom na peludi. Simptomi nastaju zbog unakrsne reaktivnosti između peludi i hrane biljnog podrijetla, a koristi se i naziv sindrom alergije na pelud i hranu.

Bolesnici su senzibilizirani na alergene peludi i iskazuju alergijsku reakciju na hranu strukturne sličnosti s alergenima peludi. OAS se rijetko viđa u male djece, ali mu učestalost raste s dobi pa je najčešća manifestacija alergije na hranu u adolescenata i odraslih.

Simptomi

Simptomi su najčešće lokalizirani u usnoj šupljini, ali se mogu javiti i trbušni simptomi na probavnom sustavu i anafilaksija. Bolesnici u pravilu toleriraju termički obrađenu hranu, iako u onih s atopijskim dermatitisom može doći do pogoršanja ekcema.

Ljude s ovim sindromom svrbe usne, grlo i jezik kada pojedu određenu voćku ili povrće. Za razliku od alergije na kikirki ili onu od uboda ose, polenska alergija hrane, blaži je oblik alergijskih reakcija i veoma rijetko mogu se javiti ozbiljnije smetnje. U ovom slučaju vrlo ste vjerojatno već posjetili alergologa.

Reakcija na ovaj sindrom obično je srednje jakosti, traje nekolio minuta do sat vremena. (U rijetkim slučajevima pojedincu može nateknuti grlo, no mnogi ljudi iskuse svrbež). To se događa kada jednom proteini dođu do želuca, vaši probavni sokovi počinju ih urušavati.

Savjeti za ljude osjetljive na OAS

#1 Jabuke, breskve, šljive, trešnje, nektarine, lješnjaci, bademi i mrkve najčešća su hrana koja uzrokuje OAS.
Jabuke su okidač za ljude alergične na pelud breza kao i namirnice poput celera, krušaka i drugog sirovog voća jer je to voće i povrće botanički najbliže brezi.

Dinje i lubenice, zajedno s krastavcima, tikvicama, kivijem i bananom mogu biti okidač za unakrsnu reakciju kod ljudi osjetljivih na pelud ambrozije.

Ljude s alergijom na pelud trava može smetati rajčica, dinja i naranča.

#2 Budite svjesni uobičajenih simptoma. Oralni simptomi, poput svrbeža i peckanja u ustima i grlu te lagano naotečenim usnama mogu se dogoditi u sekundama ili minutama nakon što ste hranu unijeli u usta. Simptomi mogu biti neugodni.

#3 Neki ljudi koji pate od peludne groznice nisu zahvaćeni OAS-om. OAS je ‘prilično uobičajen’ kod ljudi sa sezonskim alergijama, no ne svih. Razlog nije poznat.

Kod nekih ljudi simptomi se mogu pojaviti samo tijekom sezone alergije na pelud i ti su ljudi u mogućnosti jesti hranu u drugim razdobljima godine bez ikakvih reakcija. No kod drugih, takva hrana može trigerirati simptome tijekom cijele godine, bilo da je sezona peludi ili ne.

#4 Ne ignorirajte simptome
Obično simptomi traju kratko, nekoliko minuta ili do sat vremena. No, obratite na njih pažnju i javite se alergologu.

#5 Pokušajte s istom, no prerađenom hranom
Netko s alergijom na pelud breze može dobiti simptome OAS od svježe jabuke, no najvjerojatnije neće dobiti simptome od cijeđenog soka jabuke. To je zbog toga što se proteini iz hrane, koji uzrokuju OAS, obaraju kuhanjem ili preradom. Pranje voća i povrća može pomoći jer se tada alergeni, koji se nalaze tik ispod kože voća i povrća, ispiru.

#6 Posjetite alergologa
OAS može se javiti kod djece u dobi od tri ili četiri godine, no osjetljivost se može razviti prvi puta i u odrasloj dobi. Javite se alergologu.