Zašto je mlijeko nakon fizičkog napora bolje popiti nego vodu?

Svi koji treniraju ili su izloženi povećanom fizičkom naporu znaju koliko je važan unos tekućine u organizam. Dehidracija se javlja čim osjetimo žeđ stoga je unos tekućine neizostavan u ovim aktivnostima. 

No, da li vam je palo na pamet da je mlijeko bolja opcija od vode ili sportskih pića? Kako bi dokazala da je mlijeko jedno od najučinkovitijih pića za rehidrataciju, profesor Alice Roberts odabrala je tim studenata volontera sa Sveučilišta Birmingham da vježbaju s njom. Nakon treninga, rehidratizirala je studente s tri pića – mlijekom, vodom i sportskim napitkom.

Što se dogodilo? Mlijeko je u organizmu ostalo mnogo dulje nego voda i sportski napitci.

Mlijeko se sporo oslobađa

Razlog tomu je, Roberts pobjašnjava, da se mlijeko veoma sporo oslobađa u tankom crijevu, tako da se u potpunosti apsorbira u krvotok, te pomaže tijelu dulje zadržati tekućinu. Također mlijeko sadrži veliku količinu elektrolita, uključujući natrij i kalij koje tijelo gube znojenjem, piše Telegraph.

No, sjajne moći mlijeka izlaze izvan okvira samo rehidratizacije. Naime, iako mnogi mlijeko i mliječne prizvode vežu uz nagomilavanje kilograma, istraživanje Sveučilišta u Kopenhagenu pokazuje da ljudi, u kulturama gdje su mliječni proizvodi svakodnevni na jelovniku, nisi teški kako bi se moglo pomisliti.

Nakon analize uzorka stolice volonterke koja je dva tjedna jela hranu s visokim udjelom mlijeka, a potom dva tjedna hranu bez udjela mlijeka danski su znanstvenici otkrili da ‘ljudi koji jedu hranu s visokim udjelom mlijeka imaju tendenciju gubljenja masti na debelo crijevo’. Volonterka je izgubila 50% masti dobivene kroz mliječne proizvode.

Znanstvenici vjeruju da se kalcij u mliječnim proizvodima kombinira s mastima te stvara tvar poput sapunice koja potom klizi kroz tijelo bez da se apsorbira.