Zacjeljujuće djelovanje crnog korijena: Kako sve primijeniti gavez?

Gavezova mast ubrzava zarastanje kože i vezivnog tkiva.

Crni korijen i ljubičasto-ružičasti cvijet – to je biljka gaveza, već dugo poznata u narodnoj medicini našeg podneblja. Čuli ste za gavez, ali ne znate kako ga sve možete koristiti? Pogledajte zašto je gavez tako učinkovit te za koje ga tegobe možete primijeniti.

Narodni lijek gavez (Symphytum officinale) koristi se već stoljećima, a poznat je i pod imenima crni korijen, klinjak, opašica i volovski jezik. Koristi se u obliku obloga i masti za vanjsku primjenu.

Najčešće se primjenjuje za zacjeljivanje oštećenja kože nastalih uslijed povreda ili kožnih poremećaja, kao i za olakšanje i smanjenje bolova upaljenog vezivnog tkiva – na primjer zglobova i tetiva nakon treninga ili kao posljedica reumatskih bolesti.

U novije se vrijeme koristi i u kozmetici pa se tako počela primjenjivati gavez za lice za zacjeljivanje akni ili pomoć kod bora. Gavez mast za lice tradicionalno se koristila za liječenje kožnih bolesti kao što su dermatitis ili psorijaza.

Što gavez čini tako učinkovitim?

Gavez sadrži karotine, alkaloide, tanine, glikozide, sluzi, smole i eterično ulje, ali najvažniji sastojak je svakako alantoin.

Alantoin je aktivna prirodna tvar koja potiče rast stanica u kostima, vezivnom i potkožnom tkivu. Zbog tog je sastojka gavez jedan od najboljih lijekova za zacjeljivanje oštećene kože i tkiva pa čak i lomova.

Kako se sve primjenjuje gavezova mast?

Svojstvo gaveza da potiče obnovu i zacjeljivanje tkiva nalazi primjenu kod brojnih tegoba.

[tie_list type=”checklist”]
  • zacjeljuje rane, modrice, ogrebotine i posjekotine
  • za zaštitu zglobova i pomoć kod uganuća zglobova, iščašenja, istegnuća mišića i tetiva, ubrzano cijeljenje lomova
  • smanjuje otok i bol, može pomoći kod reume, olakšati ukočenost zglobova kod artritisa te bolove u leđima
  • blagotvorno djeluje na kožne probleme kao što su psorijaza, ekcemi i dermatitis
[/tie_list]

Gavez je danas dostupan u brojnim proizvodima: u tradicionalnim pripravcima kao što je mast ili gavez gel original nim recepturama, samostalno ili obogaćen biljnim ekstraktima koji proširuju njegovo djelovanje.

Biofarm Gavez mast

Gavez mast Biofarm je proizvod visoke djelotvornosti zahvaljujući sadržaju biljnih ekstrakata: sadrži ekstrakt gaveza, stolisnika, crnog sljeza, hamamelisa i vitamin E.

Gavez potiče regeneraciju stanica i obnavljanje tkiva, stolisnik djeluje protuupalno i kao adstrigens, dok crni sljez pomaže kod epitelizacije kože. Hamamelis osim adstrigentnog svojstva smiruje upale i pospješuje zacjeljivanje rana.

Biofarm gavez pomaže kod zarastanja rana, čišćenja gnojnih čireva i u obnavljanju tkiva.

Za sve aktivne osobe: Carmol gavez balzam od gaveza

Balzam od gaveza pruža umirujući efekt u mišićima i zglobovima nakon vježbanja ili napora.

Ovaj njegujući biljni balzam može se primjenjivati nekoliko puta dnevno po potrebi za laganu masažu bolnih mjesta, a upija se brzo upija i ne ostavlja masni trag.

Encian gavezova mast


Encian Mast sa ekstraktom gaveza ne sadrži parabene, konzervanse i sintetičke mirise, a može se koristiti više puta dnevno za površinske rane na koži, posjekotine i ubode, čireve, kod isčašenja i uganuća, modrica i podlijeva.