Prerana ejakulacija nije bolest i ne bi se trebala liječiti lijekovima?

Prerana ejakulacija ne bi se trebala klasificirati kao muška seksualna disfunkcija, rezultati su novog izvješća objavljenog u Clinical Anatomy.

Dr. Vincenzo Puppo, s talijanskog Centra za seksologiju i njegova kći dr. Giulia Puppo sa Sveučilišta Firenza u izvješću navode da se muška ejakulacija ne bi trebala tretirati lijekovima. Znanstvenici tvrde da je prerana ejakulacija prirodna pojava, posebno kod mlađih muškaraca i da oni koji su pogođeni mogu naučiti kako kontrolirati svoju reakciju da se stimuliraju bez lijekova ili terapije, piše Science Alert.

U izvješću piše da je stanje prerane ejakulacije između 1915. i 1900. bilo opisano kao psihološko stanje. No sada je, pišu, postala središte multimilijunskog posla‘, ‘bolest osmišljena od medicinskih zdravstvenih stručnjaka pod utjecajem farmaceutskih kompanija’, piše EurekAlert.

‘Važno je da muškarci razumiju da u preranoj ejakulaciji, fiziologija ejakulacije i orgazma nije narušena, te da je normalna kod adolescenata pogotovo tijekom prvih seksualnih susreta’, rekao je autor Puppo.

‘Tinejđeri i muškarci mogu razumjeti svoje seksualne reakcije tijekom masturbacije i naučiti kontrolu ejakulacije bez terapije lijekovima’.

Tekstovi koji su prenijeli objavljeno izvješće talijanskih znanstvenika ne spominju psihološke učinke prerane ejakulacije na zdravlje muškarca nego samo fiziološke te spominju tek mlađe muškarce s preranom ejakulacijom u prvim seksualnim odnosima.

Doktorica Puppo i izvješću navodi i da vaginalni orgazam ne postoji te da vaginalni seks nije važan za ženski orgazam, jer u tom smislu nije bitno koliko seks dugo traje’.

Kod svih žena, orgazam je uvijek moguć u ženskim erektilnim organima i učinkovito je stimuliran tijekom masturbacije, kunilungusa ili partnerove masturbacije, prije i poslije muške ejakulacije, ili tijekom vaginalnog intekorsa ukoliko je klitoris jednostavno stimuliran prstom’, rekla je druga autorica Giulia Puppo.

Iako jedan od tri muškarca može doživjeti preranu ejakulaciju tijekom spolnog odnosa, do pouzdanih statistika je teško doći, a to znači da će izvješće vjerojatno generirati puno interesa.

‘Urolozi, seksolozi i seksualni medicinski stručnjaci moraju primiti na znanje da je prerana ejakulacija zaista normalna kod muških adolescenata, naročito tijekom prvih seksualnih odnosa’, stoji u izvješću koje je objavljeno u časopisu Clinical Anatomy.