Promjena u smislu za humor je ‘znak predstojeće demencije ‘

Iznimno iskrivljeni smisao za humor mogao bi biti rani znak upozorenja nadolazeće demencije, tvrde britanski znanstvenici.

Studija znanstvenika s University College London uključivala je pacijente s frontotemporalnom demencijom, a rezultati su objavljeni u Journal of Alzheimer’s Disease, piše BBC.

Upitnik kojeg su rješavali prijatelji i obitelj 48 pacijenata otkrivaju da su mnogi primijetili promjenu u smislu za humor godinama prije nego se demencija dijagnosticirala. Promjena u smislu za humor uključuje neprimjereno smijanje na tragičnim događajima, primjerice.

Znanstvenci kažu da je potrebno napraviti još studija kako bi se razumjelo kako i kada promjene u humoru mogu značiti kao upozorenje za demenciju.

Postoji mnogo različitih tipova demencije i frontotemporalna demencija je jedna od rijeđih. Frontotemporalna demencija (FTD) čini do 10% demencija. Zahvaćeno područje mozga povezano je s osobnošću i ponašanjem, i kod ljudi koji razviju ovu vrstu demencije može doći do kočenja prijenosa živčanih impulsa, postaju impulzivni i bore se sa socijalnim situacijama.

Dr. Camilla Clark i kolege uključili su 48 pacijenata sa klinike za demenciju na University Colege London. Tražili su prijatelje i obitelji da rangiraju kako se njihovim oboljelim članovima obitelji sviđaju određene humorističke serije, od slapstick komedija (Opći naziv za svaku komediju što se nadasve temelji na gegu, odn. koja preuzima ključne karakteristike nijeme slapstick komedije), satiričkih komedija do apsurdnih komedija, kao i da daju primjere neprimjerenog humora oboljelih članova.

Gotovo svi ispitanici rekli su da su primijetili promjenu i devet godina prije nego što je demencija dijagnosticirana.

Mnogi su pacijenti razvili crni smisao za humor, primjerice smijući se tragičnim događajima ili smijeh na osvrte iz osobnih događaja iz života. Također preferirali su slapstick komedije radije nego satiričke, u usporedbi s 21 zdravim čovjekom slične dobi.

‘To su označene promjene – potpuno neprimjeren smisao za humor i izvan područja suvereniteta, te neukusan humor. Npr. jedan se čovjek smijao kada mu se supruga jako opekla dok je kuhala’, rekla je Clark.

Dr. Simon Ridley, s Alzheimer Research UK, rekao je da bi bilo tko, tko je zabrinut zbog promjena u ponašanju člana obitelji, trebao razgovarati s liječnikom opće prakse.

‘Dok je gubitak pamćenja najčešće prvi stvar koja pada napamet kada se čuje riječ demencija, ova studija naglašava važnost na bezbroj različitih simptoma koji utječu na svakodnevni život i odnose’, rekao je.

‘Dublje razumijevanje punog raspona simptoma demencije povećat će našu sposobnost da damo pravovremenu i točnu dijagnozu’.