Terapija metastatskog melanoma u RH nije u skladu sa svjetskim standardima

Nova metoda – imunološka terapija liječenja metastatskog melanoma još uvijek nije dostupna u Hrvatskoj. Iz tog razloga Hrvatska ima 50% veću smrtnost od melanoma od EU prosjeka i liječenje neusuklađeno sa svjetskim standardima.

Imunoterapija koristi imunološki (obrambeni) sustav pacijenta u borbi protiv tumora i danas u svijetu postiže izvanredne rezultate u liječenju melanoma. Riječ je o lijekovima koji se rutinski koriste u liječenju oboljelih od metastatskog melanoma u SAD-u i u Europskoj uniji.

Nedovoljno učinkovita kemoterapija

U Hrvatskoj imunoterapija za liječenje metastatskog melanoma nije dostupna, a oboljele se standardno liječi kemoterapijom, nedovoljno učinkovitom u liječenju melanoma s nizom teških nuspojava, upozoreno je na znanstvenom simpoziju posvećenom melanomu, piše Hina.

Obzirom da melanom predstavlja najteži oblik raka kože i jedan je od najagresivnijih oblika karcinoma uopće, od kojeg svake godine obolijeva i umire sve veći broj ljudi, Hrvatska se treba čim žurnije uključiti u nove terapijske smjernice, uključujući liječenje imunoterapijom, poručeno je sa simpozija na kojemu je iznesen podatak da se u zadnjih 30 godina broj dijagnosticiranih slučajeva malignog melanoma u EU udvostručio.

Nove terapije stoje više desetaka tisuća kuna godišnje po pacijentu, no vrlo su djelotvorne i postižu fantastične rezultate – omogućavaju dobro preživljenje i neznatne nuspojave. U Hrvatskoj nema puno pacijenata koji bi trebali takvu vrstu terapije, svega stotinjak, stoga je Dermatovenerološko društvo preporučilo da se ta terapija uvrsti na listu HZZO-a.

‘Nadamo se da će HZZO shvatiti da je to odlična terapija i da bi ju trebali uvrstiti jer je dostupna u svim razvijenim zemljama Europe’, poručila je onkologinja Jasmina Marić Brozić.

Imunoterapijski lijekovi pokazuju iznimne rezultate

Riječ je o imunoterapijskim lijekovima – pembrolizumabu i nivolumabu koji pokazuju iznimne rezultate u liječenju oboljelih od uznapredovanog melanoma koji je metastazirao ili je otkriven u uznapredovanoj fazi bolesti, kada operacija više nije terapijska opcija.

Primjerice, na liječenje tim lijekovima reagira 40-ak posto oboljelih, u odnosu na 7 do 14 posto onih koji odgovaraju na liječenje kemoterapijom, prosječno vrijeme bez progresije bolesti višestruko je produljeno, kao i ukupno preživljavanje oboljelih.

Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila je ljetos stavljanje u promet pembrolizumaba i nivolumaba za bolesnike s uznapredovalim melanomom koji je metastazirao ili nije operabilan, dok je Američka agencija za hranu i lijekove po ubrzanom postupku odobrila njihovo stavljanje u promet još lani.

Na simpoziju je pomoviran sveučilišni udžbenik i atlas o melanomu, autorice Mirne Šitum i suradnika, namijenjen studentima medicine i stomatologije, specijalizantima dermatologije, kirurgije, patologije i onkologije. Jedinstveni udžbenik o melanomu u Hrvatskoj, ali i u svjetskim razmjerima, po svom opsegu i interdisciplinarnosti, uključuje mnoštvo osobnih iskustava hrvatskih liječnika u dijagnostici i liječenju melanoma, istaknula je Šitum na predstavljanju.

Znanstveni simpozij o melanomu organizirali su Razred za medicinske znanosti HAZU, Klinika za kožne i spolne bolesti KBC-a Zagreb i Hrvatsko dermatovenerološko društvo, a na njemu su, nakon osam godina, donesene nove smjernice za praćenje melanoma s algoritmima praćenja pacijenta nakon postavljanja dijagnoze i operacije.