Više od pola slučajeva demencije u Hrvatskoj ostaje bez neprecizne dijagnoze

U Hrvatskoj od demencije pati 86.000 ljudi. U 90 posto slučajeva dementni žive u krugu obitelji koja o njima skrbi bez odgovarajuće društvene potpore, upozoreno je u ponedjeljak na otvorenju dvodnevne edukativne konferencije o Alzheimerovoj bolesti – EDUKAL 2015, koja je okupila više od 200 stručnjaka uključenih u skrb o oboljelima. 

Godišnje se u Hrvatskoj pojavljuje, kako se procjenjuje, oko 3000 novih bolesnika s demencijom koju u oko 70 posto slučajeva uzrokuje Alzheimerova bolest. Istodobno, o oboljelima se brine oko 250.000 njihovih obiteljskih skrbnika koji vape za boljom društvenom pomoći, istaknuto je na skupu organiziranom sa ciljem uspostave zajedništva u borbi protiv Alzheimerove bolesti i demencije, koju je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila pandemijom stoljeća, piše Hina.

U tu svrhu, kako je istaknuto, potrebno je bolje osposobljavanje primarne zdravstvene zaštite za prepoznavanje demencije, socijalnih radnika i psihologa za uviđanje problema s kojima se suočavaju oboljeli i njihove obitelji, te zaposlenih u domovima za starije i nemoćne da bolje shvate promjene kroz koje prolaze oboljeli i omoguće im maksimalnu kvalitetu života.

Prvih 13 kreveta za smještaj oboljelih

U Zagrebu je otvoreno prvih 13 kreveta za smještaj oboljelih od demencije u Domu za starije na Medveščaki, rekao je predsjednik Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest Ninoslav Mimica. Teži se tome, rekao je Mimica da svaki dom za starije ima dio kreveta namijenjen oboljelima od demencije i profesionalce educirane za njegu tih osoba.

Više od pola slučajeva ostaje bez dijagnoze

Mimica posebno upozorava na potrebu boljeg dijagnosticiranja s obzirom da više od pola slučajeva demencije u Hrvatskoj ostaje nedijagnosticirano ili se dijagnosticira nedovoljno precizno. U lipnju je u Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan u Zagrebu otvorena prva hrvatska dnevna bolnica namijenjena oboljelima od Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencije, te njihovim obiteljima i njegovateljima.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić potpisao je Globalnu povelju o demenciji i poručio da se  Grad Zagreb obvezuje usavršiti svoje javnozdravstvene politike u smjeru ‘demenciji prijateljske zajednice’.

Demencija je u Hrvatskoj druga najčešća mentalna bolest kod osoba iznad 65 godina i smatra se jednim od glavnih javnozdravstvenih problema.