Prve transplantacije penisa za ranjene američke veterane

Kirurzi se spremaju za izvedbu prve transplantacije penisa u SAD-u, s ciljem da pomognu ranjenim ratnim veteranima.

12-satna operacija uključivat će šivanje ključnih živaca i krvnih žila kako bi kirurzi vratili mokraćne i, u konačnici i seksualne funkcije, piše BBC.

Operacije slijede prvu uspješnu transplantaciju penisa u Južnoj Africi prošle godine. Tim na Sveučilištu John Hopkins planira operirati 60 veterana kao dio ispitivanja.

Prva procedura uključivat će penis doniran od mladog preminulog donora s dopuštenjem njegove obitelji. Tim se nada da će veteranu osjećaji biti vraćeni unutar šest do 12 mjeseci. Ovisno o opsegu ozlijede i uspjehu operacije, postoji šansa da će pacijent biti u stanju imati svoju djecu.

No, obzirom na tek jednu uspjelu transplantaciju u svijetu, znanstvenici kažu će se pobrinuti da se osiguraju realna očekivanja. Poput svih drugih velikih transplantacija i ova operacija nosi rizike, kao što su infekcije ili krvarenja tijekom postupka.

Pacijente će se opširno motriti prije, tijekom i nakon operacije kako bi liječnici bili sigurni da se pacijenti mogu nositi s psihološkim učincima operacije. Postoji zabrinutost kao i kod drugih kompleksnih operacija – ruke ili transplantacije lica primjerice – nakon kojih pacijenti teško pronalaze način da prihvate donirane organe kao svoje.

Klinička managerica Carisa Cooney sa Sveučilišta John Hopkins rekla je da tim proveo mnoge godine pripremajući se za ove operacije, diskutirajući i o etičkim pitanjima.

Ratne rane

Veterani će se pratiti pet godina i znanstvenici će sakupiti dokaze kako bi razmotrili treba li se transplantacija penisa nuditi i široj populacije. Nedavna istraživanja uključivala su mlade vojnike od kojih je 7% pretrpjelo genitalne ozlijede u bitkama. Mnogi su ozlijeđeni od eksplozija improviziranih eksplozivnih uređaja. Iako zaštitna oprema postoji, znanstvenici kažu da se neki vojnici odlučuju ne nositi je jer im onemogućava brzo kretanje.

Buduće generacije

Do sada su prijavljene dvije transplantacije penisa. Prema dostupnim podacima, operacija u Kini 2006. godine prošla je dobro, no penis je kasnije odbačen.

Druga transplantacija napravljena je u Južnoj Africi, a uključivala je mladog muškarca koji je zbog nestručnog obrezivanja ostao sa samo jednim cenimetrom svog penisa.
Njegov medicinski tim dugo je elaborirao da li je operacija, koja nije životno spašavajuća kao transplantacije srca – etična.

Nedavni podaci govore da je transplantacija provedena uspješno, a muškarac je dobio dijete.