U Hrvatskoj, cjepivo protiv gripe učinkovito u oko 34% slučajeva

‘S obzirom da se u Hrvatskoj koristilo cjepivo jednakog sastava kao i u Velikoj Britaniji i prevladavjući sojevi virusa su u podjednakim omjerima cirkulirali u stanovništvu Hrvatske kao i u Velikoj Britaniji, vjerojatno se učinkovitost cjepiva u Hrvatskoj nije bitno razlikovala od učinkovitosti u Velikoj Britaniji’, rekla je Mary Novosel, savjetnica za odnose s javnošću HZJZ. 

HZJZ ove je godine kupio jednaku količinu cjepiva kao i lani. Riječ je o 260. 000 doza cjepiva Influvac proizvođača Abbott.

Prije nešto više od mjesec dana počelo je cjepljenje građana protiv nadolazeće sezone gripe. Iako sezona gripe u Europi nije počela, pojedinačni slučajevi laboratorijski potvrđene gripe otkriveni su u nekoliko europskih zemalja. Pravi je, stoga trenutak za cijepljenje stanovništva, napominju zdravstvene vlasti, jer će cijepljene osobe imati dovoljno vremena za razvoj imuniteta prije očekivanog početka epidemije gripe (kraj prosinca – početak siječnja).

HZJZ je za ovu sezonu osigurao 260 tisuća doza trovalentnog sezonskog cjepiva protiv gripe Influvac, proizvođača Abbott. Potrebna količina cjepiva procjenjena je temeljem odaziva na cijepljenje u sezoni 2014./2015. za koju je naručen isti broj cjepiva kao i za ovu sezonu. Ovogodišnje cjepivo protiv gripe sadrži sadrži sojeve virusa A – H1N1 i H3N2, i virus B, te je djelomično izmijenjeno u odnosu na lanjsko cjepivo, s obzirom na očekivane viruse koji će cirkulirati u populaciji.

Sastav cjepiva ove godine je u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, slijedeći:

Površinski antigeni (hemaglutinin i neuraminidaza) virusa influence sljedećih sojeva:

  • A/California/7/2009 (H1N1)pdm09 – sličan soj (A/California/7/2009, NYMCX-181) 15 mikrograma HA
  • A/Switzerland/9715293/2013 (H3N2) – sličan soj (A/Switzerland/9715293/2013, NIB-88) 15 mikrograma HA
  • B/Phuket/3073/2013 15 mikrograma HA po dozi od 0,5 ml.

Podaci NHS-ovog završnog izvješća (Servis Javnog zdravstva Engleske), govore da je prošlogodišnje cjepivo za gripu djelovalo u 34% slučajeva.

‘U prošloj sezoni nije evaluirana učinkovitost cjepiva u Hrvatskoj. S obzirom da se u Hrvatskoj koristilo cjepivo jednakog sastava kao i u Velikoj Britaniji i prevladavjući sojevi virusa su u podjednakim omjerima cirkulirali u stanovništvu Hrvatske kao i u Velikoj Britaniji, vjerojatno se učinkovitost cjepiva u Hrvatskoj nije bitno razlikovala od učinkovitosti u Velikoj Britaniji’, rekla je savjetnica za odnose s javnošću HZJZ-a Mary Novosel za Lijecnik.hr.

Naime, učinkovitost je bila nešto niža nego inače jer gripa konstantno mijenja mete što otežava razvoj cjepiva. Svake godine Svjetska Zdravstvena Organizacija (WHO) odabire tri soja virusa koje će najizglednije cirkulirati. Cjepivo protiv gripe obično djeluje na 50 u 100 slučajeva. Djelotvornost cjepiva protiv gripe je različita od sezone do sezone, a ovisi o tome u kojoj mjeri se cirkulirajući sojevi virusa poklapaju sa cjepnim sojevima, o dobi i zdravstvenom stanju cijepljene osobe i je li osoba cijepljena prethodnih godina.

No, iz NHS-a tvrde da je jedan soj mutirao u tolikoj mjeri da cjepivo protiv gripe nudi znatno niže razine zaštite. U listopadu je objavljeno kako znanstvenici traže nova hitna istraživanja kako bi vidjeli jesu li antivirusni lijekovi protiv gripe Tamiflu i Relenza učinkoviti dođe li do pandemije gripe. U izvješću Academy of Medical Sciences i Wellcome Trusta, znanstvenici su, unatoč činjenici za naširoko uskladištenim antivirusnim lijekovima diljem svijeta, podcrtali ‘veoma ograničene dokaze’ da bi takvi lijekovi za gripu funkcionirali tijekom epidemije.

Autori izvješća zaključuju da dva popularna anitvirusna lijeka mogu smanjiti trajanje simptoma sezonske gripe od 14 do 17 sati. Međutim, analiza ne podržava rutinsko korištenje lijekova za pacijente zbog rizika nuspojava koje mogu prevagnuti dobre učinke – osim ako je soj gripe specifično težak ili je pacijent teško bolestan. U Hrvatskoj ovakva debata ne postoji jer je rezistencija cirkulirajućih virusa gripe globalna briga, rekli su iz HZJZ.

‘Debata o učinkovitosti antivirusnih lijekova, odnosno rezistenciji cirkulirajućih virusa gripe na Relenzu i Tamiflu nije nacionalna specifičnost već je globalna. Naime, ako virusi gripe u cirkulaciji budu rezistentni na antivirusne lijekove u Velikoj Britaniji i SAD-u bit će rezistentni i u Hrvatskoj. Do daljnjega nema nego doprinositi prikupljanju podataka o rezistenciji, koji se monitoriraju i analiziraju na globalnoj razini te pratiti rezultate.

Građani se mogu cijepiti kod obiteljskog liječnika ili u Zavodu za javno zdravstvo, a ministarstvo zdravlja i HZJZ preporuča cjepljenje za najrizičnije skupine građana, a to su svi ljudi stariji od 65 godina, trudnice, kronični bolesnici, zdravstveni radnici. Upravo se trudnice prvi puta pozivaju na cijepljenje protiv virusa gripe.
‘Cijepljenje je jedina pouzdana metoda zaštite od gripe, pa pozivamo sve građane da se cijepe. Ove godine prvi put na cijepljenje pozivamo i trudnice, budući da su istraživanja pokazala da je gripa štetna za dijete i može izazvati komplikacije u trudnoći’, rekao je voditelj Nacionalnog centra za influencu Vladimir Draženović.

Cijepljenje je, naglašava, siguran postupak koji učinkovito smanjuje pobol i smrtnost, a uz to smanjuje broj izgubljenih radnih sati, kao i postotak nekritički potrošenih antibiotika, koji najviše raste upravo u sezoni gripe. Gripa je sezonska bolest koja se najčešće javlja u periodu od Božića do Uskrsa. Obzirom da za razvijanje imuniteta treba između 7-14 dana, ovo je vrijeme idealno za cjepljenje.

Prošle se godine u Hrvatskoj cijepilo 255 375 ljudi, a sezonu prije toga 288 440. U sezoni 2013./2014. g. od gripe je oboljelo 11 935 osoba (jedna je osoba umrla), a u sezoni 2012./2013. g. oboljelo je 29 127 (četiri su osobe umrle).