Oči nakon bazena nisu crvene zbog klora, već urina

Ako mislite da su oči nakon plivanja u bazenu crvene od klora, ne mislite dobro.

Krvave oči nakon plivanja u bazenu nisu rezultat klora, nego je crvenilo uzrokovano bazenom kontaminiranim urinom, objavio je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Zagađivači u bazenu, uključujući urin i znoj, vežu se za klor u bazenskoj vodi kreirajući kemijski sastojak koji uzrokuje crvenilo i svrbež očiju, piše Telegraph. Ovaj problem može biti i gori u zatvorenim bazenima gdje je slab protok zraka, što rezultira da se kontaminacija koncentrira u zraku.

‘Svjež zrak je bitan’, stoji u izvješću. ‘Super klorizacija može biti učinkovit način da se iz bazenska voda odstrane ovi nusprodukti, no neće funkcionirati ako je zrak zasićen iritantima’.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti otkrio je da snažan, opor miris klora u zraku, pronađen na nekim bazenima, nije indikacija čistog bazena već mirisa kojeg ispuštaju pare navedenih iritanata. Pozivaju, također ljude da budu svjesni da zdravi bazeni ne bi trebali imati snažan kemijski miris.

No, Michele Hlavsa, šef zdravog plivačkog programa pri CDD pozvao je ljude da ih studija ne bi trebala omesti u bazenskim aktivnostima, samo da budu oprezni: ‘Plivanje je odličan način za tjelesnu aktivnost potrebnu kako bismo ostali zdravi. Međutim korisnici bazena trebali bi biti svjesni kako prevenirati infekcije dok plivaju u njemu’.

‘Iz ovog je razloga važno da se plivači zaštite na način da ne gutaju bazensku vodu kao i da zaštite i sebe i druge od izmeta i klica na način da se prije ulaska u bazen otuširaju te ne plivaju kada imaju diareju’.

CDC poziva ljude da aktivnije pristupe bazenskoj sigurnosti te da testiraju vodu bazena kako bi očitali razine klora u vodi. Razina klora koju tražite trebala bi biti u rasponu od 1 do 3 ppm (parts per million).