Blagdanska prehrana: 6 namirnica koje izazivaju nadutost

U blagdansko doba vrlo često probavni sustav opterećujemo povećanim unosom hrane, pogotovo one masnije, slađe i kaloričnije. Naš je probavni sustav preopterećen, a namirnice koje inače dobro podnosimo mogu izazvati neugodne probavne probleme. Voće i povrće je zdravo – o tome nema dvojbe. No, u vrijeme kada iscrpljujemo probavni sustav treba dobro slušati što nam tijelo govori pogotovo ako smo skloniji probavnim smetnjama, nadutosti i vjetrovima. U nastavku donosimo 6 namirnica koje mogu izazvati nadutost.

#1 Luk i češnjak

Povrće jakog aromatičnog okusa poput mladog luka (bijeli dio), češnjak sadrže visok udio fruktana, vlaka koje je zapravo polimera fruktoze. Ljudsko tijelo nema enzime koji bi mogli u potpunosti razgraditi i probaviti fruktane što može dovesti do napuhnutosti, podrigivanja, nadutosti i vjetrova.

#2 Artičoke

Artičoke, kao i luk i češnjak, sadrže visok udio fruktana – pripazite na unos artičoka tijekom blagdana jer mogu izazvati probavne tegobe, nadutost i vjetrove.

#3 Mango

Sve popularniji mango je dostupan u mnogim dućanima i za vrijeme zime, a recepti za spravljanje kolača i salata s mangom su sve učestaliji. Mango je voće koje sadrži više fruktoze, nego glukoze i to u takvom omjeru koji tijelu otežava normalanu probavu. Upravo bi stoga mango trebalo izbjegavati u kombinaciji s drugom hranom koja napuhuje, izaziva podrigivanje ili vjetrove.

#4 Grašak i mahune

Francuska salata je vrlo popularna u blagdansko doba i u većinu recepata za ovaj popularni prilog sarži upravo grašak, a u zimsko doba mahune su nezaobilazni dio gotovo svake kuhinje. Lančani šećeri, galakto-olisaharidi se teško probavljaju, i zbog toga dulje zadržavaju u crijevima gdje se onda njima hrane anaerobne bakterije zbog koji se osjećamo naduto. Osim što sadrži i fruktane, i grašak i mahune su bogati poliolima, koji se također teško probavljaju.

#5 Šljive

Bez obzira na to što je prosinac,šljive su još uvijek dostupne u dućanima, pogotovo one uvozne. Izrazito su bogate poliolima koji se često nazivaju i lakoholnim šećerima, šljive će kod mnogih izazvati nadutost jer se njima hrane bakterije u probavnom sustavu gdje polioli zaostaju jer ih tijelo sporije i samo djelomično probavlja.

#6 Jabuke

U zimsko doba, nema ništa slađe od štrudle ili pite s jabukama, a komadići fino sjeckanih jabuka se nalaze i u mnogim receptima za francusku salatu. Osobe koje pate o oslabljene apsorpcije fruktoze mogu dovesti do napuhnutosti, prolijeva i drugih probavnih problema.