Klaićeva bolnica dobila prvi uređaj za automatizirani prijem pacijenata

U Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj pušten je u rad novi uređaj za automatizirani prijem pacijenata, a trebao bi omogućiti brži protok pacijenata i rasteretiti osoblje dijela administrativnih poslova.

Pilot projekt automatiziranog prijema u Klaćievoj bolnici realiziran je s hrvatskom softverskom tvrtkom IN2, a bolnica ga je dobila besplatno, piše Hina.

Očekuje se da će Klaićeva na kritičnim mjestima uskoro dobiti tri do četiri ovakva uređaja, rekao je Zoran Bahtijarević, sanacijski upravitelj bolnice.
Prijavit će se moći pacijenti s e-uputnicom, naručeni na bilo koji pregled u bolnici. Nakon stavljanja zdravstvene iskaznice u uređaj i potvrde da su stigli, njihovi podaci pojavit će se na kompjutorskom ekranu liječnika koji će ih po redu prozvati, pojasnio je Bahtijarević.

To je prvi takav uređaj u Hrvatskoj, a drugdje još nisu postavljeni zbog niza administrativnih prepreka.

Kao pozitivan efekt istaknuo je brži protok pacijenta i rasterećenje medicinskih sestara koje će se više moći posvetiti pacijentima. Najavio je uvođenje sms-narudžbi i redomata u idućoj godini, kao što je to u većini banaka, sve u cilju sprječavanja redova i maltretiranja pacijenata.

Niz projekata informatizacije u HZZO-u financirat će se kroz EU fondove, te na taj način smanjiti čekanje u redovima i na šalterima u zdravstvenim ustanovama.