Britaniji prijeti prvi štrajk liječnika u 40 godina

štrajk liječnika

Britanska vlada posljednjim trzajima pokušava ostati u pregovorima s liječnicima u javnoj zdravstvenoj službi te tako spriječiti prvi štrajk liječnika u posljednjih 40 godina.

Mladi liječnici i stažisti čine nešto više od polovice liječnika u Nacionalnoj zdravstvenoj službi (NHS) u Velikoj Britaniji, a upravo su oni za idući tjedan najavili da će na 24 sata prestati s radom nakon čega će uslijediti još dva štrajka od 48 sati, prenosi Reuters.

Štrajk bi zaobišao hitnu službu i slučajeve, no svejedno bi odgodio veliki broj operacija.

Spor je nastao oko novog ugovora o radu predložen od strane britanskog ministra zdravstva Jeremyja Hunta, a koji bi promijenio tretman i plaćanje rada noću i tijekom vikenda.

Mlađi liječnici u Britaniji trenutačno dobivaju višu nadnicu za rad nakon 20 sati, prije 6 sati te za rad vikendom. Novi ugovor mijenja povlašteni tretman rada u tim terminima uz opravdanje Vlade kako žele pacijentima pružiti jednaku kvalitetu skrbi tijekom cijelog tjedna.

Liječnici na čelu s Britanskom medicinskom udrugom (BMA) smatraju kako novi ugovor ne pruža odgovarajuće zaštitne mjere za liječnike koji rade opasno duge sate.

Ako Vlada ne prepozna njihove potrebe, 37.000 liječnika-novaka (njih 98%) podržalo je protest protiv novog ugovora i spremno je stupiti u štrajk idući tjedan.

Liječnički štrajkovi u Velikoj Britaniji su rijetki. Posljednji put kad su se liječnici pobunili bilo je 1975. godine i to zbog neplaćenog prekovremenog, a godinu iza toga postignut je dogovor.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.