Najbolja dijeta: Pronađite program koji odgovara vašim potrebama

Najbolja dijeta - brzo izgubiti kilograme ili uvesti dugoročne promjene?

Odlučili ste izgubiti višak kilograma, ali ne znate odakle početi? Donosimo pregled 20 najpopularnijih dijeta – pronađite onu koja vama najbolje odgovara.

Najbolje dijete - dosegnite zdravu težinu!

“Matematika” gubitka kilograma uvijek je ista: morate potrošiti više no što unesete kako bi tijelo zagrabilo u zalihe masnih naslaga.

Kako bi dokazao da je ključ gubitka kilograma manje kalorija, a ne prehrambena vrijednost hrane, jedan je američki nutricionist 2010. godine sproveo dijetu s Oreo keksima i Twinkies čokoladicama. Tijekom 10 tjedana jeo je gotovo isključivo slatkiše i grickalice i izgubio 12 kilograma, prvenstveno zbog toga što je srezao dnevni unos kalorija s 2,600 na 1,800. Dijeta sa slatkišima ipak se ne preporučuje.

Niskokalorične dijete su brzo rješenje za gubitak kilograma. Ponekad je potrebno u kratkom vremenskom razdoblju izgubiti više kilograma, primjerice prije odlaska na operaciju, i tada se primjenjuju posebne restriktivne dijete koje daju brze rezultate.

Brza dijeta ili dugoročne promjene?

Iako su takvi režimi učinkoviti, nutricionisti su ipak na strani dugoročnijih planova koji vam pomažu da postignete teži zadatak – održite željenu težinu. “Dijeta” se u našem jeziku najčešće poistovjećuje s nekim privremenim režimom za gubitak kilograma, no podrijetlo te riječi (i njezino značenje u primjerice engleskom jeziku) je način življenja.

Kada planirate promjene prehrambenih navika, postavite si realne ciljeve koji su u skladu s vašim željama i potrebama. Ako treba zapišite što želite postići.

Najbolja dijeta – ona koja odgovara vašim potrebama

Ne odgovara svaka dijeta svima. Kod odabira načina prehrane važno je da uzmete u obzir svoje potrebe i zdravstveno stanje. Prije početka režima mršavljenje dobro je posavjetovati se s liječnikom, a to je posebice nužno ako ste kronični bolesnik.

Idealna težina nije samo zadovoljni pogled u ogledalo i oduševljenje što stanete u haljinu koju ste kupili prije nekoliko godina. Povećana tjelesna težina jedan je od najvećih faktora u razvoju bolesti poput dijabetesa tipa 2 te oboljenja srca i krvožilnog sustava. Gubitkom suvišnih kilograma osjećat ćete se bolje, da, no što je važnije – bit ćete zdraviji.

DIJETA TVRDNJA KOLIKO TRAJE?
ABS DIJETA Izgubite kilograme i izravnajte trbuh 6 tjedana
ALKALNA DIJETA Izgubite kilograme i umanjite rizik od bolesti Usvaja se trajno
ATKINSONOVA DIJETA Brzo izgubite kilograme smanjenim unosom ugljikohidrata Provodi se u 3 faze koje traju otprilike 4 tjedna
BIGGEST LOSER DIJETA Izgubite kilograme i umanjite rizik od bolesti 6 tjedana
DASH DIJETA Snizite krvni tlak, zaštite kardiovaskularni sustav i izgubite kilograme Usvaja se trajno
DIJETA 9 KILOGRAMA Brz gubitak kilograma strogo propisanim jelovnikom 2 tjedna
DIJETA ZA JETRU Prehrana za oboljenja jetre Usvaja se za vrijeme akutnih oboljenja jetre ili trajno
DUKAN DIJETA Dosegnite i zadržite željenu tjelesnu težinu Provodi se u 4 faze (trajanje varira), a principi dijete usvajaju se trajno
KUPUS DIJETA Brz gubitak kilograma i smanjenje masnoća u krvi 1 tjedan
MEDICINSKA DIJETA, BOLNIČKA DIJETA, DIJETA S NARANČAMA Brz gubitak kilograma bez osjećaja iscrpljenosti 5-15 dana (ciklusi po 5 dana)

Najbolja dijeta: pronađite onu koja najviše odgovara vašim potrebama

DIJETA TVRDNJA KOLIKO TRAJE?
MEDITERANSKA DIJETA, MEDITERANSKA PREHRANA Uravnotežena prehrana umanjuje rizik od bolesti Usvaja se trajno
MONTIGNACOVA METODA Pažljivim kombiniranjem namirnica izgubite kilograme i smanjite rizik od razvoja dijabetesa Usvaja se trajno
8-TJEDNA DIJETA ZA KONTROLIRANJE ŠEĆERA U KRVI Gubitak kilograma, reguliranje dijabetesa tipa 2 ili umanjivanje rizika od razvoja te bolesti 8 tjedana
NUPO DIJETA Gubitak kilogramauz pomoć gotovih cjelovitih obroka Usvaja se trajno
PALEO DIJETA Dosegnite i zadržite željenu tjelesnu težinu te umanjite rizik od bolesti Usvaja se trajno
PREHRANA PO KRVNIM GRUPAMA Gubitak kilograma, umanjeni rizik od bolesti i više energije Usvaja se trajno
SOUTH BEACH DIJETA Dosegnite i zadržite željenu tjelesnu težinu te umanjite rizik od kardiovaskularnih bolesti Provodi se u 3 faze (trajanje varira), 3. faza je trajna
TLC DIJETA Umanjite LDL kolesterol i rizik od kardiovaskularnih bolesti Minimalno 6 tjedana
WARRIOR DIJETA, RATNIČKA DIJETA Gubitak kilograma i održavanje tijela u naponu snage i zdravlja 8 tjedana
ZONA DIJETA (P)ostanite zdravi i vitki pravilnom kombinacijom namirnica Usvaja se trajno

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.