Odležani ekstrakt češnjaka može spriječiti bolest srca uklanjanjem plaka na arterijama

Studija je otkrila da odležani ekstrakt češnjaka može smanjiti naslage nakupljene na arterijama i spriječiti srčane bolesti.

Istraživači s Harbor-UCLA Medical Center’s Los Angeles Biomedical Research Institute (LA BioMEd) analizirali su učinke uzimanja odležanog ekstrakta češnjaka kod ljudi s metaboličkim sindromom, piše Tech Times.

Otkrili su da ekstrakt značajno može smanjiti naslage nakupljene na arterijama. Trenutna studija je četvrto istraživanje tima koje se fokusira na dobre učinke ekstrakta češnjaka.

Za trenutnu studiju, tim je regrutirao 55 pacijenata s dijagnozom metaboličkog sindroma. Sudionici su bili u dobi između 40 i 75 godina. Također su bili u riziku od razvoja bolesti srca. Sudionicima se mjerio ukupni volumen koronarnog plaka i depozita kalcija.

Njihova razina niske apsorpcije plaka i nekalcificiranog plaka određena je pomoću neinvanzivne tehnike snimanja alatom Cardiac Computed Tomography Angiography (CCTA).

Nakon nasumične selekcije, jednoj grupi je dano 2.400 miligrama doze ekstrakta odležanog češnjaka, dok je druga grupa primila placebo. Sudionici su dodatak uzimali dnevno, cijele godine.

Tijekom pregleda godinu dana kasnije, sudionici koji su uzeli ekstrakt odstajalog češnjaka uspješno su reducirali akumulaciju ukupnog plaka za 80%. Ektrakt je također smanjio i meke naslage.

Naime, sudionici koji su uzimali ekstrakt imali su manje naslaga tijekom idućeg pregleda.

‘Ovo istraživanje je još jedna demonstracija prednosti ovog dodatka prehrani u smanjivanju nakupljenog plaka i mekog plaka te prevencije formacije novog plaka u arterijama, koji može uzrokovati srčane bolesti’, rekao je istraživač LA BioMEd-a dr. Matheww Budoff.

Budoff dodaje da je tim već dovršio četiri randomizirana istraživanja koja su ih dovela da zaključka da odstajali ekstrakt češnjaka može reducirati progresiju i vratiti na početak srčane bolesti.

Češnjak je poznat kao namirnica koja podaleko drži od prehlade i akutne viralne bolesti u hladnim danima. Opskrbljen antigljivičnim svojstvima, češnjak moće pomoći i ubijati gljivice koje uzrokuju atletsko stopalo. Antioksidativna svojstva češnjaka poznata su u liječenju lošeg stanja kože.

Posljednje istraživanje objavljeno je u časopisu Journal of Nutrition 13. siječnja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.