Nakon Amerike, virus Zika stigao u Europu

Virus Zika koju prenose komarci i za koji se sumnja da uzrokuje oštećenja mozga beba u Brazilu, širi se na sve zemlje Amerika, osim Kanade i Čilea, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija.

Zika još nije prijavljena u kontinentalnom području SAD-a, iako su žene oboljele od Zike u Brazilu, kasnije rodile bebe s ozlijedom mozga na Havajima, piše Reuters.

Brazilski ministar zdravlja u studenom je potvrdio da je virus Zika povezan s fetalnom deformacijom poznatom i kao mikrocefalija, u kojoj su bebe rođene s manjim mozgom nego uobičajeno.

Brazil je prijavio 3.893 slučaja mikrocefalije, objavio je WHO prošlog petka, preko 30 puta više nego u bilo kojoj godini od 2010.

Brzo širenje bolesti, na 21 zemlju i teritorije regije od svibnja 2015., djelimično je zbog nedostatka imuniteta među populacijom i prevalencije komaraca Aedes Aegypty koji prenose virus, navodi WHO. Dokazi o rutama transmisije su limitirani.

‘Zika je izoliran u sjemenu ljudi i jedan je slučaj transmisije opisan s čovjeka na čovjeka spolnim putem. Međutim, više je dokaza potrebno kako bi se potvrdilo je li seksualni kontakt sredstvo prijenosa virusa Zika. Trenutno nema dokaza da se Zika prenosi na bebe putem dojenja, kaže WHO u izjavi.

No, preporuča se trudnicama koje planiraju putovati u područja gdje cirkulira Zika da se konzultiraju sa zdravstvenim dužnosnicima prije nego li krenu na put ili se vrate.

Povijesno, Zika se dogodila u dijelovima Afrike, jugoistočnoj Aziji i otocima Pacifika. Normalno, riječ je o srednje teškoj bolesti s vrlo malo znanstvenih podataka, stoga ostaje nejasno zbog čega možda uzrokuje mikrocefaliju.

‘Iako uzročna veza između infekcije Zika u trudnoći i mikrocefalije nije osnovana, moram naglasiti, dokazni materijali su sugestivni i izuzetno zabnrinjavajući’, rekla je generalna direktorica WHO-a Margaret Chan.

‘Povećana pojava neuroloških simptoma, istaknuta u nekim zemljama poklapa se s dolaskom virusa, što dodaje zabrinutost’.

Zika stigla u Europu

Opasni Zika virus koji može izazvati ozbiljna oštećenja mozga kod novorođenčadi stigao je ovih dana u Europu. Prvi slučajevi zabilježeni su kod troje Talijana, tri Britanaca i dvoje Španjolaca. Svima je zajedničko da su se vratili iz Južne Amerike ili s Kariba.

Giuseppe Ippolito iz talijanskog Centra za infektivne bolesti rekao je za Corriere kako su tri slučaja u njihovoj zemlji bila prije deset mjeseci te da su svi putnici bili u Brazilu, a da su nakon liječenja dobro.

Također, tri putnika koja su se vratila u Veliku Britaniju iz Srednje i južne Amerike dijagnosticirani su s virusom Zika. Britanci su putovali u Kolumbiju, Surinam i Gvajanu, sve zemlje u kojima su zabilježeni slučajevi virusa Zika.

U izvješću se navodi ‘da se Zika ne događa prirodno u Velikoj Britaniji’ te da je prijenos moguć jedino ugrizom komarca ili, u rijetkom slučaju, ‘seksualnom transmisijom ili transmisijom od majke prema fetusu kroz placentu’.

Trenutno ne postoji cjepivo za lijek protiv Zike.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.