5 stvari koje djeca pamte o svojim roditeljima

Koje roditeljske navike su najznačajnije djeci?

1. Vrijeme kada su se osjećali sigurno (odnosno vrijeme kada se nisu osjećali sigurno s vama).

Postoji jedna ranjivost i potreba za zaštitom u srcu svakog djeteta. Vaša djeca zapamtit će trenutke kada ste lovili čudovišta ispod kreveta, no zapamtit će i trenutke kada je vaš temperament postao čudovište kojeg se boje. Naša će nas djeca vjerojatno vidjeti ponekad ljutima, jer i to je dio života, no ustrajte u misiji da se vaše dijete osjeća sigurno svaki put kada ste s njim, piše Time.

2. Trenuci kada se djetetu posvetili nedjeljivu pažnju.

Djeca mjere ljubav prvenstveno našom pažnjom prema njima. Trenuci kada prestanete raditi što radite kako biste izišli van i dobacivali se loptom ili se ljuljali s djecom urezuju se u njihove male umove i srca zauvijek. Uzmite vremena i napravite male stvari s djecom, jer na kraju, to će biti trenuci koji su značili najviše.

3. Način na koji komunicirate sa svojim partnerom.

Naša djeca formiraju poglede o ljubavi velikim dijelom gledajući na koji se način mi odnosimo prema ženi ili mužu. Stremite tome da imate vrstu braka koja će njima biti uzbudljiva na način da i oni jednom žele brak. Pružite im sigurnost koja dolazi od toga da djeca vide da tata i mama imaju predanu, međusobnu vezu punu ljubavi.

4. Vaše riječi afirmacije i vaše riječi kriticizma.

Srce djeteta je kao mokar cement i dojam koji ostavite u ranom životu s vremenom će otvrdnuti. Temeljit će svoj osjećaj identiteta, sposobnosti pa čak i vlastite vrijednosti uglavnom na riječima kojima im govorite u tim formativnim godinama. Dio našeg posla kao roditelja je da ispravljamo i discipliniramo, no čak i u korekciji, neka vaše riječi budu pune ljubavi, utjehe i pozitivnog poticaja.

5. Vaša obiteljska tradicija.

Djeca vole spontanost, no imaju i dublju potrebu za predvidljivosti. S velikom razdraganošću će se sjetiti tradicije koju ste utvrdili, bilo da je riječ o tjednom obiteljskom filmu ili obiteljskom ručku. Djeca pamte kako ste im organizirali rođendane ili druge specijalne prilike. Te će tradicijske vrijednosti vaša djeca htjeti prenijeti dalje i na svoju djecu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.