Projekcije: Prodaja legalne marihuane mogla bi doseći 6.7 milijardi dolara u 2016.

Rekreacijska upotreba marihuane legalna je u 4 savezne američke države.

Kako glasači u sve više država prihvaćaju prodaju legalizirane marihuane, rastuća industrija marihuane nadišla je znatiželju prema vjerodostojnom procvatu tržišta.

No, koliko je veliko tržište legalne marihuane?

Novo izvješće vodeće industrije za investicije i istraživanje marihuane otkrilo je da je prodaja legalnog kanabisa skočila 17%, do 5.4 milijarde američkih dolara u 2015. te će i dalje rasti za nevjerojatnih 25% ove godine kako bi postigla 6.7 milijardi američkih dolara u ukupnoj prodaji SAD-a, piše Time.

Brojke od prodaje legalne marihuane su zapanjujuće, obzirom da su prve rekreacijske ambulante za poslovanje otvorene u Coloradu prije tek dvije godine.

U ponedjeljak, ArcView Market Research objavio je svoje četvrto izdanje izvješća The State of Legal Marijuana Market koje uključuje predviđanja da će legalni kanabis doseći nevjerojatnih 21.8 milijarde američkih dolara u ukupnoj godišnjoj prodaji do 2020. (za usporedbu, u tom trenutku, tržište legalne marihuane moglo bi biti veće od Nacionalne nogometne lige, koja je lani uprihodovala oko 12 milijardi američkih dolara, s ciljem da dođe do 25 milijardi američkih dolara do 2027.).

ArcView očekuje da će tržište legalne marihuane pokazati glavnu godišnju stopu rasta od gotovo 30% u narednih nekoliko godina.

‘Mislim da ćemo u 2016. vidjeti novi val investitora, novi val poslovnih subjekata i pojedince koji će prvi puta početi radit u ovom poslu’, rekao je izvršni direktor ArcViewa Troy Dayton.

Istraživanje tržišta ArcViewa, dio investitorske mreže industrije kanabisa ArcView Groupe, nudi neke najcitiranije brojke koje se procjenjuju na tržištu legalne marihuane.

U studenom, ArcView je najavio novo partnerstvo s tvrtkom koja se bavi industrijom kanabisa za analizu podataka New Frontier s kojom će objavljivati i proizvoditi godišnja izvješća. Upravo je ovo izvješće dalo ‘do sada najopsežniji izvještaj’, rekao je Dayton.

Umjesto da se samo fokusiraju na prodaju od medicinske i rekreacijske svrhe, izvješće prati široku paletu prodaje legalne marihuane, uključujući proizvode od kanabisa prodane kroz usluge dostave i skrbnike medicinske marihuane, koji mogu legalno uzgajati i distribuirati lijek.

Najnovije projekcije ArcViewa su razlog za još veći optimizam za industriju kanabisa od prethodnih izvješća, koji su prethodno procjenjivali 2.7 milijarde američkih dolara ukupne prodaje za 2014. (ArcView sada procjenjuje prodaju u toj godini na 4.6 milijarde američkih dolara) dok predviđa da će tržište narasti na 10.8 američkih dolara do 2018.)

Zbog čega tržište raste?

Dok marihuana ostaje apsolutno ilegalna na saveznoj razini, plima javnog mnijenja već godinama se kreće prema legalnoj marihuani, u skladu s nacionlnim anketama.
Nekoliko država mogle bi uskoro postati posljednje koje dopuštaju prodaju rekreativne marihuane. Četiri države već su legalizirale rekreacijsku marihuanu i ukupno 23 države su legalizirale medicinsku marihuanu.

‘Dobro uspostavljeno tržište medicinske marihuane u Kaliforniji još uvijek čini većinu prodaje legalne marihuane u zemlji, no očekuje se da će prodaja rekreacijske marihuane pomoći tržištu kanabisa u golemom rastu idućih nekoliko godina’, rekao je ArcView.

Očekuje se da će više država legalizirati rekreacijsku marihuanu.

Najveći pokretač rasta u narednim godinama sigurno će biti novi zakoni koje neke države donose. Oko pola tuceta država moglo bi uvrstiti legalizaciju marihuane na izbore ove jeseni.

Prodaja medicinske marihuane u Kaliforniji, već čini velik komad ukupne industrije, a legalizira li ova država rekreacijsku marihuanu ovog studenog, kao što mnogi očekuju, samo to bi moglo dovesti do velikog buma u prodaji ove industrije.

U međuvremenu, očekuje se da će industrija kanabisa nastaviti s rastom kako bi dobila legitimitet među poduzetnicima i investitorima.

‘Mnogi ljudi u svijetu poslovanja i financijskom svijetu, posebno, idu na pristup ‘čekaj i vidi’, rekao je Dayton. To će se promijeniti u 2016.’, predviđa.

Nastavak rasta prihoda privlači sve više ulagača (i uvjerava ih da kopaju dublje za investicije). Industrija je već počela pokazivati znakove pvog procesa, poput prošlogodišnje vijesti da je Privateer Holdings, fokusiran na kanabis, osigurao 75 milijuna američkih dolara investicija od Founders Funda, tvrtke koju je utemeljio milijarder Petera Thiela.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.