Šef Pfizera: ‘Ne bih htio biti pacijent s rakom u Engleskoj’

Britanski šef jedne od najvećih farmaceutskih kompanija na svijetu Pfizer, rekao je da ‘ne bi volio biti pacijent obolio od raka u Engleskoj’.

U Velikoj Britaniji završavaju dvanaestodnevne konzultacije u kojima britanska Vlada prijedlozima upućenim Nacionalnom Institutu za zdravlje i izvrsnost njege (NICE) želi provesti reformu Fonda za lijekove protiv raka koji je u nadležnosti Nice-a. Šef britanskog farmaceutskog diva Pfizer upozorava da su Vladini prijedlozi u potpunosti promašeni jer trenutna, ali i predložena reforma metodologije Nice-a ne omogućuje potpun pristup inovativnim lijekovima u borbi protiv ove bolesti te da je potrebna korjenita reforma Fonda koja će omogućiti pacijentima pristup specifičnim terapijama liječenja.

Izjava stiže paralelno kako se dvanaestotjedne konzultacije o reformi načina na koji pacijenti dobivaju pristup inovativnim lijekovima približavaju kraju.

Erik Nordkamp, direktor Pfizer UK, rekao je da će Vladini prijedlozi o reformama Fonda za lijekove protiv raka završiti loše za pacijente i ‘postaviti sat pet godina unatrag’.

U intervjuu za Telegraph,Nordkamp je rekao da Engleska već je jedna od najgorih opcija za ishod pacijenata oboljelih od raka u klubu OECD bogatih nacija (Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj) i da je, po njegovu iskustvu, također jedna od najgorih zemalja na svijetu, ako ne i najgora za dobivanje inovativnih lijekova za one koji ih trebaju.

‘Ukoliko prijedlozi usmjereni prema Fondu lijekove protiv raka prođu, imat ćemo reprizu 2011. godine kada tretmani nisu dolazili do pacijenata i u tom slučaju ćemo se vratiti na status quo’, rekao je Nordkamp.

Fond lijekova protiv raka osnovan je 2011. kako bi pacijentima dao pristup novim tretmanima liječenja, a koji su odbijeni od Nacionalnog instituta za zdravlje i izvrsnost njege (Nice), koji pak odlučuje koji lijek može koristiti NHS, a temeljem njihove isplativosti.
Fond je, međutim, utemeljen kao privremena mjera, sve dok se ne nađe novi pristup. Ova dozvola ističe u kolovozu ove godine.

Planovi Vlade, koji su predmet 12 tjedana dugih konzultacija i završavaju u četvrtak, su da Fond za lijekove protiv raka i dalje nadzire Nice, kroz NHS England, a pacijentima dopušta privremeni pristup određenim inovativnim tretmanima, za koje Nice vjeruje da mogu ponuditi obećavajuće ishode, no za koje ne postoji dovoljno dokaza da ih se potvrdi.

Ako nakon određenog razdoblja, skupljeni dokazi dobiveni kroz skupine bolesnika, sugeriraju da lijekovi nisu dovoljno isplativi, lijek će se maknuti s liste.

No, Nordkamp kritizira prijedloge kao ‘potrošenu šansu’ jer su lišeni radikalne reforme za koje Nordkamp vjeruje da su potrebne.

‘Poslali smo pismo oko ovog predmeta premijeru. Uistinu smo zabrinuti da novi prijedlozi nisu rješenje’.

Dok druge zemlje neprestano prilagođavajui okvir za svoje lijekove kako tehnologija napreduje, engleski sustav odlučivanja kojim će lijekovima pacijenti dobiti pristup nije se promijenio 16 godina, objašnjava šef Pfizera.

To je problematično jer znači da metodologija Nicea za odobravanje lijekova ne drži korak s napretkom medicinske tehnologije.

Primjerice, objašnjava, naše razumijevanje raka se fundamentalno promijenilo do sada u smislu da nije riječ samo o jednoj bolesti, nego stotinama, tisućama jedinstvenih bolesti koje zahtijevaju specifični tretman za pacijenta. To znači da je odavno prošla svjetska borba da se svakog pacijenta oboljelog od raka liječi jednom blockbuster kemoterapijom.

‘Rak postaje kronična bolest, bolest s kojom živimo i ne možete više povezati ishode bolesti sa stopama smrtnosti’, rekao je Nordkamp.

‘Inovativni lijekovi specifični za male grupe pacijenata mogu produljiti živote. Tretmani idu dalje, no način na koji Nice ocjenjuje ove tretmane ne odgovaraju svrsi’.

Ono što je potrebno ne stoji u prijedlozima. Ono što je potrebno je radikalna reforma metodologije koju Nice upotrebljava za pristup lijekovima. Druge zemlje ovo rade, uključujući Škotsku. Engleska to ne radi.

Pfizer ima brojne lijekove protiv raka koji su rutinski dostupni u Škotskoj i europskim zemljama primjerice, no u Engleskoj pacijenti ih jedino mogu dobiti kroz Fond za lijekove protiv raka, kaže Nordkamp.

Škotska dobro radi. U Škotskoj diskutiram s ministrom zdravlja, ministrom gospodarstva i ostatkom industrije u jednoj sobi. Volio bih da je i u Engleskoj tako.

‘Kada sam upitao ministre u Vladi o radikalnoj reformi i platformi za diskusiju, izbjegli su pitanje. Pa, tko je onda glavni? Zbog čega se metodologija za pristup lijekovima ne adresira? Tko je odgovoran? Jeremy Hunt ne želi s nama odgovarati’.

Dodao je da se prijedlozi nisu uspjeli uhvatiti u koštac s potrebom za više transparentnosti i komunikacijom između farmacuetskih tvrtki, Nice-a, bolnica i pacijenata.

‘Želimo da se vrijednost medicine ocjenjuje i raspravlja sa svim zainteresiranim stranama tako da pravi pacijenti dobiju pristup pravim tretmanima’, rekao je Nordkamp.

‘U ovom tretnuku diskusije nema. Procedura je sljedeća: Vi pošaljete svoju anamnezu, koja ide na konzultacije. Jedna strana drži sve karte u svojim rukama. Tada vam se kaže što su odlučili. No, ne bi sve trebalo biti samo u cijeni’.

Nordkamp brine da ako se sustav ne mijenja da će investicije za farmaceutsku industriju u Velikoj Britaniji pasti. Samo u proteklih pet godina, potrošnja na istraživanje i razvoj u biofarmacijskom sektoru je pala, u proporcijama sveukupnog sektora Razvoj i Istraživanja, podaci su Asocijacije britanske farmaceutske industrije. Ovaj pad poklopio se sa zatvaranjem nekoliko velikih istraživačkih institucija.

Znam da Vlada ne želi ovo čuti. Ona misli da je plaćanje za tretmane odvojeno od ulaganja. No, činjenica je da postoji veza između neprijateljskog okruženja koje vidimo u vezi inovativnih lijekova i izravnih ulaganja u industriju, rekao je Nordkamp.

‘Posljednji pravi inovativni lijeka za metastatski rak dojke u Engleskoj odobren je prije 10 godina. Nice mora ići u korak s vremenom. Fond za lijekove protiv raka bio je dijete Davida Camerona, i ne promijenite li radikalno stvari, stvorena je izgubljena prilika’.

Glasnogovornik NHS England rekao je: ‘NHS England i Nice trenutno traže poglede kako pristupiti nacrtu prijedloga za novi Fond za lijekove protiv raka. Dok tek moramo donijeti teške odluke, riječ je o velikom koraku naprijed u ohrabrujućem procesu kroz koji ćemo dobiti lijekove koji najviše obećavaju za pacijente NHS-a po pristupačnoj cijeni što je prije moguće. Za one farmaceutske kompanije koje su voljne svoje proizvode pružiti po povoljnijim cijenama, dok dijele transparentne informacije o ‘stvarnim’ benefitima za pacijente, novi Fond će nuditi novi brzi pristup do sredstava NHS-a.

Odjel za zdravstvo nije bio dostupan za komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.