Lijek protiv Parkinsonove bolesti ženi izazivao višestruke orgazme

Žena koja je uzimala lijek protiv Parkinsonove bolesti zaprimljena je u bolnicu zbog prekomjernih, neželjenih orgazama povezanih s lijekom. 

U nadolazećoj studiji koja će biti objavljena u Parkinsonism and related Disorders istraživači su opisali slučaj žene (42) kao ranu pacijenticu oboljelu od Parkinsonove bolesti. Pacijentica je paralelno s 3 do 5 orgazama dnevno doživljavala hiper uzbuđenje te povećan libido. Orgazmi su trajali između 5 i 20 sekundi svaki.

Istraživači s Necmettin Erbakan University u Konyi, Turska, vjeruju da je ova neobična nuspojava povezana s lijekom protiv Parkinsa – razagilinom, koji je pacijentica uzimala 10 dana. Orgazme je počela doživljavati sedmi dan.

‘Koliko je nama poznato, ovo je prvi izvještaj ovakvih štetnih učinaka razagilina’, napisali su istraživači.

‘Bili su neželjeni i dogodili su se u odustvu hiperseksualnog ponašanja’.

Istraživači navode i jedno izvješće muškarca koji je uzimao razagilin te doživljavao spontanu ejakulaciju.
Poznato je da drugi lijekovi izazivaju spontane orgazme zbog svog utjecaja na dopamin. Istraživači pretpostavljaju da povećanje dopamina izaziva spontane orgazme. Međutim, kod ljudi s Parkinsonovom bolesti, stanice koje normalno proizvode dopamin umiru tijekom vremena.

Žena nije uzimala niti jedan drugi lijek. Odlučila je prestati uzimati lijek zbog orgazama, no nastavila ga je uzimati nakon 15 dana. Spontani oragzmi su opet počeli, stoga je žena u potpunosti prestala uzimati razagilin.

Tipične nuspojave razagilina su simptomi poput prehlade, bolova u zglobovima, depresija i problemi s probavom, no do sada nisu navedeni spontani orgazmi.

‘Postoje drugi lijekovi koji mogu stimulirati seksualni odgovor’, rekao je profesor sa Rutgers Universityja Barry Komisaruk.

‘Poput razagilina, mnogi lijekovi aktiviraju dopamin koji se otpušta i tijekom orgazma. Dobro je poznato da kokain može oponašati učinke orgazma, kroz svoje učinke na razine dopamina’.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.