Kurkuma je čudesni začin iz porodice đumbira, poznat po intenzivnoj žutoj boji i karakterističnom toplom i pikantnom okusu.
Aktivnom sastojku kurkume – kurkuminu pripisuju se protuupalna, antioksidativna i ljekovita svojstva zbog čega su se kurkuma kao začin i ekstrakti kurkumina nakon tisućljetne tradicije u južnoj i jugoistočnoj Aziji proširili po cijelom svijetu.
Začin kurkuma sadrži manje količine kurkumina i slabo se apsorbira u krvotok, ali taj učinak možete znatno poboljšati dodavanjem papra u jela s kurkumom gdje god je to moguće. Piperin iz papra višestruko poboljšava apsorpciju aktivnih sastojaka kurkume, a pomaže i kombiniranje kurkume sa (zdravim) masnoćama budući da je kurkumin topiv u mastima.
Ako već ne koristite kurkumu u svojoj kuhinji i ne znate odakle početi – provjerite ovih 8 načina kako je uključiti na svakodnevni jelovnik!
#1 Dodajte je u fritaju ili kajganu
Probajte dodati prstohvat kurkume u svoj omiljeni doručak s jajima. Ako je do sad niste koristili, možda je najbolje započeti upravo s ovom kombinacijom jer će okus biti suptilan, a žuta boja neće začuditi ni vas ni izbirljivije ukućane.
#2 Kombinirajte je s pečenim povrćem
Kurkuma ima aromatičan i blago ljutkast okus koji se dobro slaže s cvjetačom i korjenastim povrćem. Nećete pogriješiti ni ako krumpir prije pečenja začinite mješavinom crvene mljevene paprike, ružmarina, origana i kurkume.
#3 Riža i kurkuma su najčešća kombinacija
Iskoristite dašak kurkume kako biste običnu bijelu rižu oplemenili blagim okusom i karakterističnom žutom bojom. Kurkuma je jedan od glavnih sastojaka curry mješavine začina koja je poznata po svojoj živoj žutoj boji i dijapazonu okusa.
#4 Začinite juhu s malo kurkume
Tanjur pileće ili juhe s povrćem ugrijat će vas još bolje ako je obojite prstohvatom zlatne kurkume.
#5 Ubacite žličicu kurkume u smoothie
Ako želite isprobati kurkumu zbog njezinog nutritivnog sastava, ali ne volite taj okus ili ne želite da se on pomiješa s omiljenim vam voćem – ne brinite. Zrele banane i šumsko voće, a posebice borovnice, su izvrsni u maskiranju nepoželjnih okusa. Slobodno dodajte žličicu kurkume u svoj doručak te uživajte u njezinim blagodatima i okusu voća (i samo voća).
#6 Pristavite čaj
Da biste napravili aromatični i okrepljujući čaj, u lončiću zagrijte 2 šalice vode, a kad zakuha dodajte oguljeni i naribani đumbir (otkinite 2-3 cm đumbira), žličicu kurkume, žličicu cimeta i mali prstohvat soli. Smanjite vatru i ostavite da se krčka 15-ak minuta. Prokuhani čaj procijedite te začinite s medom i limunom po želji.
#7 Napravite pikantnu smjesu za pohanje
Napravite gustu kompaktnu smjesu od 2 jaja, 100 mL kiselog vrhnja, 1 žličice senfa, 1/2 žličice kurkume, prstohvatom češnjaka u prahu, soli i malo papra. Meso prije pohanja umočite u smjesu i popecite na ulju na laganoj vatri.
#8 Ne zaboravite na slastice
Kurkuma se dobro kombinira s vanilijom i narančom, no to je samo jedna ideja. Isprobajte Žutu tortu s narančom i kurkumom (bez glutena!).
SASTOJCI
[one_half]Biskvit
- 250 g maslaca
- 150 g šećera
- 4 jaja
- 150 g grčkog jogurta
- 20 g praha kurkume
- 200 g fino samljevenih badema
- 150 g palente
- vrećica praška za pecivo
- 2 naranče – cijeđeni sok i naribana korica
Glazura
- 150 g grčkog jogurta
- 150 g šećera u prahu
- korica naranče za ukras
PRIPREMA
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i obložite kalup papirom za pečenje.
Izmiksajte omekšali maslac i šećer dok ne dobijete jednoličnu masu. Dodajte jedno po jedno jaje u smjesu i miksajte, zatim dodajte jogurt i kurkumu i promiješajte. Na suho pomiješajte bademe, palentu i prašak za pecivo, dodajte sok i koricu naranče te sve skupa pažljivo miješajući dodajte u smjesu.
Pecite u pećnici oko sat vremena dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Pričekajte 5 minuta, a zatim iskrenite biskvit iz kalupa. Ostavite barem sat vremena da se u potpunosti ohladi prije no što dodate glazuru od jogurta i šećera koje ste prethodno pomiješali. Za kraj po želji ukrasite s malo naribane korice naranče.