Kurkuma u receptima: 8 ideja kako ubaciti kurkumu na svoj jelovnik

Kurkuma - kako iskombinirati ovaj čudesni začin - i zašto

Kurkuma je čudesni začin iz porodice đumbira, poznat po intenzivnoj žutoj boji i karakterističnom toplom i pikantnom okusu. 

Aktivnom sastojku kurkume – kurkuminu pripisuju se protuupalna, antioksidativna i ljekovita svojstva zbog čega su se kurkuma kao začin i ekstrakti kurkumina nakon tisućljetne tradicije u južnoj i jugoistočnoj Aziji proširili po cijelom svijetu.

Začin kurkuma sadrži manje količine kurkumina i slabo se apsorbira u krvotok, ali taj učinak možete znatno poboljšati dodavanjem papra u jela s kurkumom gdje god je to moguće. Piperin iz papra višestruko poboljšava apsorpciju aktivnih sastojaka kurkume, a pomaže i kombiniranje kurkume sa (zdravim) masnoćama budući da je kurkumin topiv u mastima.

Ako već ne koristite kurkumu u svojoj kuhinji i ne znate odakle početi – provjerite ovih 8 načina kako je uključiti na svakodnevni jelovnik!

#1 Dodajte je u fritaju ili kajganu

Probajte dodati prstohvat kurkume u svoj omiljeni doručak s jajima. Ako je do sad niste koristili, možda je najbolje započeti upravo s ovom kombinacijom jer će okus biti suptilan, a žuta boja neće začuditi ni vas ni izbirljivije ukućane.

#2 Kombinirajte je s pečenim povrćem

Kurkuma ima aromatičan i blago ljutkast okus koji se dobro slaže s cvjetačom i korjenastim povrćem. Nećete pogriješiti ni ako krumpir prije pečenja začinite mješavinom crvene mljevene paprike, ružmarina, origana i kurkume.

Kurkuma će bijeloj riži dati živu žutu boju te aromatičan i pomalo pikantan okus

#3 Riža i kurkuma su najčešća kombinacija

Iskoristite dašak kurkume kako biste običnu bijelu rižu oplemenili blagim okusom i karakterističnom žutom bojom. Kurkuma je jedan od glavnih sastojaka curry mješavine začina koja je poznata po svojoj živoj žutoj boji i dijapazonu okusa.

#4 Začinite juhu s malo kurkume

Tanjur pileće ili juhe s povrćem ugrijat će vas još bolje ako je obojite prstohvatom zlatne kurkume.

#5 Ubacite žličicu kurkume u smoothie

Ako želite isprobati kurkumu zbog njezinog nutritivnog sastava, ali ne volite taj okus ili ne želite da se on pomiješa s omiljenim vam voćem – ne brinite. Zrele banane i šumsko voće, a posebice borovnice, su izvrsni u maskiranju nepoželjnih okusa. Slobodno dodajte žličicu kurkume u svoj doručak te uživajte u njezinim blagodatima i okusu voća (i samo voća).

Kurkuma, đumbir i cimet za krepki egzotični čaj#6 Pristavite čaj

Da biste napravili aromatični i okrepljujući čaj, u lončiću zagrijte 2 šalice vode, a kad zakuha dodajte oguljeni i naribani đumbir (otkinite 2-3 cm đumbira), žličicu kurkume, žličicu cimeta i mali prstohvat soli. Smanjite vatru i ostavite da se krčka 15-ak minuta. Prokuhani čaj procijedite te začinite s medom i limunom po želji.

 

#7 Napravite pikantnu smjesu za pohanje

Napravite gustu kompaktnu smjesu od 2 jaja, 100 mL kiselog vrhnja, 1 žličice senfa, 1/2 žličice kurkume, prstohvatom češnjaka u prahu, soli i malo papra. Meso prije pohanja umočite u smjesu i popecite na ulju na laganoj vatri.

#8 Ne zaboravite na slastice

Kurkuma se dobro kombinira s vanilijom i narančom, no to je samo jedna ideja. Isprobajte Žutu tortu s narančom i kurkumom (bez glutena!).

SASTOJCI

[one_half]

Biskvit

  • 250 g maslaca
  • 150 g šećera
  • 4 jaja
  • 150 g grčkog jogurta
  • 20 g praha kurkume
  • 200 g fino samljevenih badema
[/one_half][one_half_last]
  • 150 g palente
  • vrećica praška za pecivo
  • 2 naranče – cijeđeni sok i naribana korica

Glazura

  • 150 g grčkog jogurta
  • 150 g šećera u prahu
  • korica naranče za ukras
[/one_half_last]

PRIPREMA

Kurkuma i naranča izvrsna su kombinacija u slasticamaZagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i obložite kalup papirom za pečenje.

Izmiksajte omekšali maslac i šećer dok ne dobijete jednoličnu masu. Dodajte jedno po jedno jaje u smjesu i miksajte, zatim dodajte jogurt i kurkumu i promiješajte. Na suho pomiješajte bademe, palentu i prašak za pecivo, dodajte sok i koricu naranče te sve skupa pažljivo miješajući dodajte u smjesu.

Pecite u pećnici oko sat vremena dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Pričekajte 5 minuta, a zatim iskrenite biskvit iz kalupa. Ostavite barem sat vremena da se u potpunosti ohladi prije no što dodate glazuru od jogurta i šećera koje ste prethodno pomiješali. Za kraj po želji ukrasite s malo naribane korice naranče.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.