Recepti s aronijom: Hrana i lijek u vašoj kuhinji

Recepti s aronijom: kraljica supervoća aronija u ukusnim i zdravim receptima

Aronija je s pravom proglašena kraljicom supervoća: njezin bogat antioksidativni sastav pomaže u detoksikaciji organizma i održavanju zdravog imunološkog sustava.

Počevši kao relativno nepoznata biljka, aronije je postala proslavljeni dodatak prehrani i brzo napunila police sa superhranom, a zahvaljujući svojem blagotvornom djelovanju na zdravlje i specifičnom kiselkasto-trpkom okusu, počela je osvajati i našu kuhinju.

Recepti s aronijom – ukusno i zdravo

Osim kao dodatak prehrani, aronija se sve češće koristi u kuhinji kao zdrava i ukusna namirnica. U upotrebi su svježe ili sušene bobice te sok, a recepti s aronijom uključuju slastice, sirupe, smoothije, marmelade pa čak i umake za mesna jela.

# 1 Smoothie s bobicama i aronijom

SASTOJCI

Recepti s aronijom: Smoothie s aronijom i bobicama

  • šalica nemasnog jogurta
  • pola šalice smrznutog bobičastog voća
  • 0,5 dl soka aronije
  • 1 žlica agavinog sirupa
  • po želji pola žlice chia sjemenki

PRIPREMA

Ubacite u mikser jogurt i sok od aronije, a zatim ostale sastojke te kratko izmiksajte. Uživajte u zdravom doručku!

#2 Keksi s aronijom, lješnjacima i čokoladom

SASTOJCI

Recepti s aronijom: Keksići s aronijom i lješnjacima

  • 200 g maslaca
  • 150 g šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera (ili 1 žličica ekstrakta vanilije)
  • korica 1 organske naranče
  • 3 jaja
  • 250 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 150 g mljevenih lješnjaka
  • 1/2 šalice sušene aronije
  • malo ruma
  • 100 g čokolade

PRIPREMA

1. Sušene bobice aronije poškropite rumom i ostavite da se namaču u maloj zdjelici oko 2 sata.

2. U velikoj zdjeli izmiksajte maslac na srednjoj brzini dok ne postane paperjast. Dodajte šećer, vanilin šećer (ili ekstrakt vanilije), koricu od naranče i miješajte se sve dobro ne poveže. Dodajte jaja jedno za drugim i dobro izmiješajte nakon svakog dodavanja. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i mljevene lješnjake posebno te dodajte u zdjelu i miješajte dok ne dobijete povezanu smjesu. Umiješajte aroniju natopljenu rumom.

3. Zagrijte pećnicu 170 stupnjeva i pripremite papir za pečenje. Koristeći žlicu stavljajte male količine tijesta na papir u pravilnim razmacima, ostavljajući mjesta između jer će se kolačići širiti kako se budu pekli. Ubacite u zagrijanu pećnicu i pecite 12 do 14 minuta.

4. Izvadite kekse iz pećnice i pustite da se ohlade.

5. Posljednji korak je opcionalan: nasjeckajte čokoladu i rastopite je na pari. Prošarajte kekse rastopljenom čokoladom, pričekajte da se ona ohladi i stvrdne te poslužite.

# 3 Umak s aronijom i jabukom

Slatko-kiseli umak s trpkom aronijom slaže se s mesnim jelima poput pečenja ili divljači.

SASTOJCI

Recepti s aronijom: umak od aronije i jabuka za mesna jela

  • 125 g bobica aronije
  • 250 g oguljenih i nasjeckanih kiselkastih jabuka
  • 125 g luka
  • 2 žlice meda
  • 2 žlice jabučnog octa
  • 1 žličica kukuruznog brašna
  • maslinovo ulje, sol, papar

PRIPREMA

1. Na zagrijanom maslinovom ulju pirjajte sitno nasjeckani luk dok ne postane staklen.

2. Dodajte aroniju i jabuke med, ocat i kukuruzno brašno te sve dobro promiješajte. Kuhajte na laganoj vatri 20ak minuta uz povremeno miješanje. Po potrebi ako postane pregusto podlijte toplom vodom.

3. Kad jabuke omekšaju umak po želji usitnite štapnim mikserom i začinite po ukusu. Poslužite toplo uz pečeno meso (piletinu, puretinu, svinjetinu ili divljač).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.