Mango može pomoći u borbi protiv raka i upala

Osim što su osvježavajući i ukusni, mango sadrži pregršt nutrijenata što ovo voće čini snažnim medicinskim voćem.

Mango ima obilne količine spojeva – poput beta karotena i vitamina C – koji posjeduju antioksidativna svojstva. To voće sadrži i polifenolne spojeve, kao što su galna kiselina i galotanin.

Galotanini su veliki polimeri koji su povezani s protuupalnim i antikancerogenim koristima u prošlostima in vivo i in vitro studijama, piše Tech Times. Međutim, metabolizam, apsorpcija i izlučivanje galnih derivata još se istražuju na ljudima.

Sada, studija predstavljena u časopisu Molecular Nutrition and Food Research usmjerena su na ispitivanje točne ideje.

‘S ciljem da odredimo imaju li ti polifenolni spojevi potencijalne koristi za ljudsko zdravlje pri realnom unosu hrane, prvo je bilo potrebno proučiti kako se ti spojevi metaboliziraju u tijelu’, rekla je Susanne Mertens-Talcott sa Sveučilišta Texas A&M, glavna autorica studije.

11 zdravih volontera u dobi od 21 do 38 godina konzumirali su 400 grama pulpe manga dnevno kroz period od 10 dana. Potom su im uzeti uzorci krvi i urina, prvi dan i 10. dan ispitivanja, nakon uzimanja manga.

Sudionici su zamoljeni da se suzdrže od uzimanja dodataka prehrani i hrane koja bi mogla biti izvor galne kiseline. Ovo su učinili jedan tjedan prije studije i tijekom desetodnevne studije. Hrana je uključivala grožđe, bobičasto voće i čaj.

Istraživači su identificirali sedam metabolita galne kiseline u urinu zdravih sudionika. Od njih sedam, dva metabolita više su se izlučivala od drugih.

Otkrića indiciraju da prisutnost pirogalol metabolita u ljudskom urinu nakon jedenja 400 grama manga potvrđuju sposobnost metabolita dobivenih iz manga i antiupalnih sposobnosti.

U međuvremenu, Talcott je bila uključena u studiju 2015. koja je otkrila 4.000 različitih antioksidativnih polifenola u mangu, od kojih svi imaju protuupalna kao i antikancerogena svojstva.

‘Gledate li na mango s fiziološkog i nutritivnog stajališta, uzimajući sve u obzir, mango bi bio visoko rangirana superhrana’, rekla je Talcott.

2012. Talcott i njezin suprug također su pronašli da sastojak u mangu targetira kancerogene stanice debelog crijeva i dojke. Sastojak učinkovito targetira štetne stanice dok ne dira zdrave.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.