Fagna terapija protiv (super)bakterija otpornih na antibiotike?

Kada su liječnici rekli Christophe Novou da će morati amputirati svoju nogu u kuku zbog bakterijske infekcije koja bjesni njegovim tijelom 47-ogodišnji Francuz pomislio je na samoubojstvo.

Nakon što je preživio prometnu nesreću i nakon što je prošao desetke operacija kako bi popravio štetu, život u invalidskim kolicima Novouu nije bio prihvatljiv, piše Gmanetwork.

U tom periodu razmišljanja Novou je naletio na članak o klinici u Gruziji koja nudi metodu liječenja za teško liječive infekcije koja koristi živi virus – nešto što se zove fagna terapija. Nekoliko sati nakon toga bio je na putu za Tbilisi.

‘Bez članka, danas ne bih bio ovdje’, rekao je Novou na press konferenciji u Parizu o već zaboravljenoj terapiji, koja je ostala marginalna izvan tek nekoliko zemalja bivšeg sovjetskog bloka nakon razvoja učinkovitih antibiotika.

Fagnom terapijom napadaju se i ubijaju opasne bakterije, uključujući superbakterije koje su postale progresivno otporne na antibiotike.

U slučaju Novoua, riječ je o Staphylococcusu, uobičajenoj bakteriji koja može uzrokovati bilo što – od jednostavnog čira do stravične infekcije koja izjeda ljudsko meso.

Uglavnom zanemarivana do sada od strane mainstream medicine, alternativna terapija počela je imati sljedbenike u proteklih 15 godina, osobito u Francuskoj, Belgiji i SAD-u.

Obnovljeni interes djelomično je potaknut problemom koji je Svjetska zdravstvena organizacija  – WHO nedavno opisala kao ‘globalnu zdravstvenu krizu’: dramatično povećanje sojeva smrtonosnih patogena otpornih na antibiotike.

Fag je specifičan bakterijski virus koji se umnožava na račun bakterija i u njima živi kao parazit. Kada pronađe bakteriju, inficira je, zaustavlja proces njezina razmnožavanja i umjesto toga započinje proces izgradnje novih faga. Na kraju se bakterija rasprsne, a fagi se oslobađaju te započinju nov krug napada.

Predsjednica WHO-a Margaret Chan upozorila je u studenom prošle godine o ‘postantibiotiskoj eri’ u kojoj će uobičajene infekcije još jednom postati ubojite.

‘Fagna terapija posebno je učinkovita za infekcije koje utječu na kosti i artikulaciju no može se upotrijebiti za urinarnu, plućnu i infekciju oka, rekao je Alain Dublanchet, liječnik na čelu uskrnsnulog tretmana u Francuskoj.

Otkrivena tijekom prvog svjetskog rata i razvijena u 20.-im i 30.-im godinama, fagna terapija imala je nekoliko neželjenih popratnih učinaka.

Dublanchet, sada u mirovini, tvrdi da je izliječio najmanje 15 pacijenata od infekcije koju su dobili uglavnom od prometnih nesreća, a za koje antibiotici ne djeluju.

Liječenje obično traje nekoliko tjedana, a općenito je daleko jeftinije od posljednjeg utočišta – antibiotika koji mogu koštati nekoliko desetaka tisuća dolara ili eura.

Farmaceutske kompanije pokazale su malo zanimanja za fagnu terapiju, u velikoj mjeri jer se virusi ne mogu patentirati, prema sudionicima konferencije u Parizu.

‘Laboratoriji su okrenuli leđa fagnoj terapiji jer je povrat investicija bio premalen’, rekao je Jean Carlet, stručnjak za zarazne bolesti i savjetnik pri WHO.

Nakoliko startupa investiralo je u fagnu terapiju, koju je Europska Unija klasificirala kao lijek 2011. No, ciklus ispitivanja lijekova može odnijeti i desetljeća, pa govorimo o dugoročnim ulaganjima.

Do danas ne postoji virus koji se upotrebljava u fagnoj terapiji, a da je odobren kao tretman.
‘Proći će godine i potrošit će se mnogo novca’, rekao je Jean Paul Pirnay, liječnik na Reiner Astrid vojnoj bolnici u Bruxellesu, jedan od rijetkih koji aktivno istražuje tehniku izvan bivšeg sovjetskog bloka.

Obzirom da fagna terapija nije prepoznata u Frnacuskoj, Dublanchet i drugi praktičari rade u sivoj zoni – te često završavaju u istočnoj Europi kako bi nabavili viruse.

U SAD-u, jedini fag na tržištu upotrebljava se u antibakterijskom tretmanom prehrambenih proizvoda.

EU je pokrenula kliničko ispitivanje ‘Phagoburn’ kako bi testirala učinkovitost tretmana na bazi virusa na žrtvama teških opeklina. Polovina grupe od 220 sudionika trebaju se liječiti utvrđenim tehnikama, dok će na drugoj polovini biti primjenjena fagna terapija.

Privremeno odobrenje za fagnu terapiju može se odobriti u Francuskoj, ako su proizvodi dobre kvalitete, i ako postoji pretpostavka učinkovitosti, rekla je Caroline Semaille, glasnogovornica ANSM, francuske vladine agencije koja nadzire odobrenje lijekova i njihovo korištenje.
Novou je potrošio 8.000 eura na put u Tbilisi u 2013. za tretman, no ne žali.

‘Deseci, možda i stotine drugih Francuza sa sličnim problemima učinili su isto’, kaže Dublanchet, i mnogi su se vratili u boljoj formi.
‘Nije stvar u zamjeni terapije antibiotika sa fagnom terapijom, rekao je, ‘Već za zajedničku primjenu obiju terapija’.

Dublanchet također upozorava od mogućeg širenja terapeutskih virusa u okoliš, tvrdeći da bi se medicinska upotreba virusa trebala snažno motriti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.