Teorija o alergiji na kikiriki potkrijepljena novim istraživanjem

Učinci prehrane unosom proizvoda od kikirikija u najranijem djetinjstvu kako bi se izbjegla opasnost za alergije potkrijepljena je rezultatima novog istraživanja.

U 2015. godini studija je pokazala da bi rano izlaganje proizvodima od kikirikija moglo smanjiti rizik od alergije za 80%.

Sada znanstvenici kažu da ‘dugotrajna’ zaštita od alergija može biti kontinuirana – čak i ako se grickalice od kikirikija kasnije izbjegavaju i godinu dana, piše BBC.

Studija u The New England Journal of Medicine pregledavala je 550 djece koja imaju sklonosti razviti alergiju na kikiriki.

Najnoviji rad temelji se na rezultatima istraživanja iz 2015. koje je također provelo Kraljevsko Sveučilište u Londonu, a obilježilo je prvi puta da su znanstvenici mogli sugerirati da izlaganje malim količinama grickalica od kikirikija djecu može zaštititi od alergije.

Nova studija ukazuje da ako dijete konzumira grickalice od kikirikija unutar prvih 11 mjeseci života, tada će se u dobi od pet godina moći priuštiti da prestanu jesti ovu hranu u potpunosti na godinu dana te da održavaju stanje bez alergije.

Vodeći autor studije prof. Gideon Lack je rekao: ‘Istraživanje jasno pokazuje da većina djece u stvari ostaje zaštićena i da je zaštita dugotrajna’. Rekao je i da dio problema leži u tome da ljudi žive u ‘kulturi straha od hrane’.

‘Vjerujem da je strah od alergije na hranu došao kao samoispunjenje proročanstva jer je navedena hrana isključena iz prehrane i kao rezultat, dijete ne uspijeva razviti toleranciju’.

Istraživači su koristili djecu iz istog istraživanja kao 2015. – od kojih je polovina dobivala grickalice od kikirikija kao bebe dok je druga polovina hranjena na prehrani samo dojenjem.

Metode detekcije

‘Studija je pokazala da u dobi od šest godina nije bilo statistički značajnog povećanja alergija nakon 12 mjeseci izbjegavanja kod onih koji su konzumirali kikiriki tijekom studije iz 2015., rekli su autori.

Djeca koja su sudjelovala u istraživanju smatrana su kao ona sklona alergijama na kikiriki, jer su kao bebe razvili ekceme – rani znak alergija.

Prof. Lack rekao je da su potrebne daljnje studije kako bi se vidjelo da li otpor traje i znatno dulje od apstinencijskog perioda od 12 mjeseci.

Prof Barry Kay, s Kraljevskog Sveučilišta London kaže da rezultati studije ‘pokazuju put prema potpuno novom razmišljanju na mehanizam tolerancije prema alergenim namirnicama u rizične djece’.

Govoreći o oba istraživanja, Michael Walker, analitičar i medicinski savjetnik u britanskoj vladi rekao je: ‘Sve u svemu ovo su ohrabrujuća otkrića koje utiru put prema zaustavljanju epidemije alergije na kikiriki’.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.