Glikemijski indeks utječe na rizik od raka pluća

Prehrana bogata ugljikohidratima i šećerom može povećati rizik za rak pluća – bili vi pušač ili ne, nalazi su studije objavljene u Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention.

U prijevodu, prehrana bogata ugljikohidratima i šećerom recept su za katastrofu.

‘Iako je pušenje glavni, dobro karakterizirani faktor za rak pluća, ne računa se za sve varijacije u riziku od raka pluća. Ova studija pruža dodatne dokaze da prehrana može samostalno te zajedno s drugim rizičnim faktorima, utjecati na etiologiju raka pluća’, rekao je autor dr. Xifeng Wu, s odjela za epidemiologiju na Sveučilištu Texsas, piše U.S. News.

Studija je uključivala 1.905 novodijagnosticiranih bolesnika od karcinoma pluća i 2.413 zdravih ljudi u kontrolnoj grupi koji su upitani o zdravstvenoj anamnezi i prehrambenim navikama, uključujući koliko su često dnevno jeli.

Istraživači su namirnicama dodijelili vrijednosti glikemijskog indeksa – medicinska mjera unosa ugljikohidrata i razine glukoze (šećera). Ova mjera određena je time koliko brzo i u kojoj mjeri ugljikohidrati uzrokuju da se razine glukoze u krvi podižu nakon jela.

Hrana s visokim glikemijskim indeksom razbija se brzo u organizmu te uzrokuje da razine šećera u krvi brzo rastu, dok hrana s manjim GI zahtjeva nešto više vremena da se probavi i apsorbira, što dovodi do postupne promjene šećera u krvi. Glikemijsko opterećenje – je povezana mjera koja se izračunava množenjem ugljikohidrata i dijeljenjem sa 100 – često se koristi kao dodatak indeksu u kliničkim studijama.

Bolesnici s najvišim glikemijskim indeksom su u 49 % većem riziku za razvoj raka pluća u usporedbi s onima s najnižim razinama glikemijskog indeksa.

Naime, pacijenti s najvišim razinama glikemijskog indeksa imaju 92 % veći rizik za razvoj skvamoznih stanica raka pluća – sporo rastućeg raka pluća koji je gotovo uvijek uzrokovan pušenjem.

Najmanje je povezanosti bilo između visokog glikemijskog indeksa i rizika od adenokarcinoma – drugog tipa raka pluća, prema American Association for Cancer Research.

Istraživači su također uzeli u obzir glikemijsko opterećenje sudionika, dob, spol, obrazovanje, pušenje i tjelesnu težinu.

Glikemijsko opterećenje nije bilo povezano s povećanim rizikom za rak pluća kod većine pacijenata. Međutim, oni koji nikada nisu pušili s najvišim glikemijskim indeksom imali su 81 % velik rizik za rak pluća od onih s nižim razinama. Oni s visokim razinama glikemijskog indeksa i manje od 12 godina obrazovanja imali su 55 % veći rizik za razvoj raka pluća.

‘Rezultati ovog istraživanja ukazuju da, osim održavanja zdravog načina života, smanjenje potrošnje hrane i pića s visokim glikemijskim indeksom može poslužiti kao sredstvo za niži rizik od raka pluća’, rekao je Wu.

Rak pluća je najsmrtonosniji rak, koji ubije više Amerikanaca godišnje nego iduća tri najčeša oblika raka zajedno – rak dojke, rak debelog crieva i prostate.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.