Švicarska prepoznaje homeopatiju kao legitimnu medicinu

Švicarsko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je svoju namjeru da podigne pet komplementarnih terapija, uključujući homeopatiju, na istu razinu na kojoj je i konvencionalna medicina.

Homeopatija, holistička medicina, biljna medicina, akupunktura i tradicionalna kineska medicina steći će isti status kao konvencionalna medicina do svibnja 2017, piše Swissinfo.

Nakon što je odbijena 2005., od strane vlasti, zbog nedostatka znanstvenog dokaza svoje učinkovitosti, komplementarna i alternativna medicina napravila je povratak 2009. kada je 2/3 Švicaraca poduprlo njihovo uključivanje na ustavni popis plaćenih zdravstvenih usluga.

Kao rezultat glasovanja, ovi tretmani su pokriveni osnovnim obveznim osiguranjem u sklopu šestogodišnjg probnog razdoblja od 2012. do 2017. u kojem će biti ispitana njihova učinkovitost.

Ministarstvo je došlo do zaključka da je nemoguće provjeriti učinkovitost ove terapije u potpunosti. Iz tog razloga prihvatila ih je u rangu s drugim medicinskim disciplinama.
Također planira nastaviti dopuštati troškove liječenja iz obveznog zdravstvenog osiguranja, pod uvjetom da ih pružaju stručni ovlašteni medicinski stručnjaci.

Međutim, kao što je praksa konvencionalne medicine, neke kontroverzne prakse pod ovim komplementarnim terapijama biti će podvrgnute daljnjim ispitivanjima. Ministarstvo je pokrenulo proces konzultacija – otvorenih do 30. lipnja 2016. godine – o predloženoj izmjeni propisa.

Homeopatija, vrsta alternativne medicine u kojoj zagovornici tvrde da male doze prirodnih tvari mogu izliječiti bolesti pacijenta, došla je na udar nedavno u Australiji koja je ovu praksu ocijenila kao beskorisnom u 2014. da bi lani FDA razmatrao slamanje nereguliranih tretmana koji se prodaju na šalterima.

Nedavno je homeopatija primila još jedan udarac: Paul Glasziou, profesor Medicine temeljene na dokazim na Sveučilištu Bond u Velikoj Britaniji, homeopatiju je nazvao ‘terapijskom slijepom ulicom’, navodi u svom blogu objavljenom na internetskoj stranici British Medical Journal .

Britanski ministri razmatraju treba li se homeopatija staviti na crnu listu tretmana liječnika opće prakse u Velikoj Britaniji te zabraniti propisivati homeopatske pripravke.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.