Previsoka razina arsena u rižinim žitaricama za bebe

Američka administracija za hranu i lijekove najavila je da poduzima korake kako bi smanjila anorganske razine arsena u dojenačkim rižinim žitaricama, primarnog izvora izloženosti arsenu kod djece.

Izloženost anorganskom arsenu kod bebe i trudnica može rezultirati smanjenom izvedbom djece na razvojnim testiranjima koja mjere sposobnost učenja djece, piše Reuters.

FDA predlaže granicu od 100 dijelova po milijardi (ppb) u žitaricama, u skladu s razinom koju je postavila Europska komisija za rižu namijenjenu dojenčadi i maloj djeci. Agencija kaže da su njezini testovi otkrili da je većina žitarica na tržištu vrlo blizu predloženim granicama.

FDA kaže da ne preporuča da opća populacija mijenja trenutne obrazce u konzumaciji riže, nego nudi ciljane informacije za trudnice i dojenčad kako bi pomogli smanjiti izloženost.

Rižine žitarice za dojenčad koje proizvodi Nestleova jedinica Gerber već je dosegla razine predložene od strane FDA , rekla je Wendy Johnson Askew glasnogovornica za prehrambene proizvode giganta.

Drugi proizvođači, uključujuči Abbott Laboratories i Kraft Heinz Co nisu odgovorili na zahtjev za komentarom.

Utjecajni potrošački časopis Consumer Reports pozvao je SAD još 2012. da postavi granice za arsen u riži, nakon što su testiranja pokazala da više od 60 popularnih proizvoda najviše sadrži anorganski arsen.

Consumer Report rekao je u petak da pozdravlja preporuke FDA, no i dalje ostaje ‘zabrinut po pitanju da mnogi drugi proizvodi koji proizvode hranu na bazi riže, koju konzumiraju djeca i odrasli, i dalje ostaju bez ikakvih standarda’.

Časopi će i dalje nastaviti gurati FDA da postavlja razine za ove proizvode naročito za žitarice koje djeca jedu.

Arsen postoji u dvije forme, prirodni organski i anorganski, koji se često koristi u hrani za perad i povremeno kod svinja kako bi spriječio bolesti. Otpad ovih životinja može kontaminirati polja i vodne puteve kada se koristi kao gnojivo. Kao rezultat, arsen se može pronaći u riži, voću, povrću i morskih plodovima – svemu onome što se smatra zdravim.

Izloženost anroganskoj riži i rižinim proizvodima uzrokuje dodatnih četiri slučaja raka pluća i mjehura kroz životni vijek na uzroku od 100.000 ljudi u SAD-u, izvještava FDA.
Javna rasprava o predloženim granicama za anorganski arsen u hrani otvorena je 90 dana.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.