Mobilna igra kao test na demenciju dostupna u Hrvatskoj

Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest i Hrvatski Telekom predstavili su novu mobilnu igricu Sea Hero Quest, kreiranu s ciljem stvaranja najveće svjetske baze podataka o ljudskoj orijentaciji u prostoru i razvoja novih dijagnostičkih testova za demenciju.

Svaku sekundu probijanja igrača kroz labirinte u igri Sea Hero Quest stručnjaci mogu koristiti u znanstvene podatke i uštedjeti sate istraživanja u laboratoriju, istaknuto je na predstavljanju nove igrice koja je besplatno dostupna za iOS i Android uređaje, piše Hina.

U samo dvije minute igre, uz sudjelovanje 100.000 ljudi, mogu se prikupiti podaci koji odgovaraju 50-godišnjem istraživanju u laboratoriju. Igra je namijenjena starijima od 18 godina, anonimna je, no preporučuje se unos podataka o dobi, spolu i lokaciji, a prikupljene podatke šalje se automatski na obradu.

Ogroman broj prikupljenih podataka mogao bi pomoći u otkrivanju markera za demenciju, što bi značajno pomoglo njezinu otkrivanju u ranom stadiju i poboljšanju liječenja. Prve obrade podataka najavljene su za početak iduće godine, koja je  u isto vrijeme lansirana u cijelom svijetu.

Igrica je besplatna i nema nikakvih kupovina u sklopu aplikacije, a uskoro će dobiti i izdanje za Windows Phone.

Predsjednik Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest Ninoslav Mimica istaknuo je kako je gubitak sposobnosti orijentacije, čak i u dobro poznatim okruženjima, jedan od prvih znakova demencije.

Iza ove svjetske inicijative stoje Deutsche Telekom, dobrotvorna organizacija Alzheimer’s Research, Sveučilište u Londonu, Sveučilište istočne Engleske i programeri igara Glitchers, a u Hrvatskoj ju provodi HT u partnerstvu s Hrvatskom udrugom za Alzheimerovu bolest.

Demencija sama po sebi nije bolest, već termin za skupinu simptoma kad stanice mozga prestanu ispravno funkcionirati, što utječe na način razmišljanja, sjećanja i komuniciranja. Postoje brojni različiti oblici ili uzroci demencije, a Alzheimerova bolest najuobičajeniji je oblik i doprinosi demenciji u 60 do 70 posto slučajeva.

Više od 47 milijuna ljudi diljem svijeta živjelo je s demencijom 2015., a svake se godine pojavi 7,7 milijuna novih slučajeva. U Hrvatskoj je riječ o 86 tisuća ljudi, a iz godine u godinu sve ih je više.

Stručnjaci upozoravaju da je demencija stanje koje može zahvatiti svakoga bez obzira na njegovo podrijetlo, obrazovanje, životni stil ili status.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.