12 najčešćih problema s kožom kod djece

Uobičajeni problemi s kožom kod djece - ovo je 12 najčešćih tegoba

Ne znate mnogo o osipu, prištićima ili neravninama na koži vašeg djeteta, a s vremena na vrijeme pojavljuju se nepravilne mrljice? Bolest, alergije i vrućina ili hladnoća često stoje iza promjena na koži djeteta. Većina ih nije ozbiljna i lako se liječi.

Donosimo popis 12 vrsti oštećenja kože djeteta kako biste znali o čemu je riječ ako se ikada pojave. Naravno, uvijek odvedite dijete liječniku na pregled kako biste za sigurno znali o čemu je riječ i kako biste dobili ispravno liječenje, piše WebMD.

1. Lišajevi (ringworm)

Lišajevi na koži su možda najčešća gljivična infekcija koja se razvija na gornjem sloju kože. Uzrokovana je plijesni, gljivicama poput parazita koji žive na stanicama na vanjskom sloju kože, kose ili tkivu nokta. Lišaj počinje kao crvena ljuskava mrlja. Potom dolazi izdajnički svrbež i crveni prsten. Prsten se podiže i stvara ljuskave granice. Prenosi se kontaktom koža na kožu sa čovjekom ili životinjom. Djeca ih često prenose zamjenom ručnika ili sportskom opremom. Liječiti se može antifugalnim kremama.

2. Peta bolest

Ova zarazna i obično blaga bolest prolazi za nekoliko tjedana. Peta bolest započinje sa simptomima nalik gripi. Osip slijedi rumeno lice/obrazi. Širi se kašljanjem i kihanjem, a najzaraznija je tjedan prije nego se pojavi osip. Liječi se odmaranjem, unosom tekućina i tabletama protiv bolova (djeci ne davati aspirin). Ima li vaše dijete petu bolest, a trudni ste, nazovite liječnika.

3. Vodene kozice

Vodene kozice iznimno su zarazna bolest, lako se širi, a ostavlja osip koji snažno svrbi i crvene prištiće po cijelom tijelu. Prištići prolaze kroz stadije. Prvo se na koži razvijaju plikovi, koji se zatim rasprsnu, a potom suše. Vodene kozice mogu biti veoma ozbiljne. Sva mala djeca trebala bi dobiti vodene kozice.

4. Impetigo

Impetigo uzrokuje bakterija, a na koži se kreiraju crveni čirevi ili plikovi. Oni se mogu otvoriti i sadržaj može iscuriti i stvoriti žućkasto smeđu koru. Rane se mogu pojaviti po cijelom tijelu, no najviše se stvaraju oko usta i nosa. Impetigo se može širiti bliskim kontaktom ili dijeljenjem stvari poput ručnika i igračaka. Češanjem se može prenijeti na druge dijelove tijela. Liječi se antibiotskom masti ili tabletama.

5. Bradavice

Virus je taj koji uzrokuje ove uglavnom bezopasne i bezbolne izrasline na koži. Bradavice se mogu širiti jednostavno s čovjeka na čovjeka. Također se šire dodirujući objekat koji je upotrebljavala zaražena osoba. Najčešće se nalaze na prstima i rukama. Kako bi zaštitili širenje bradavica recite svojoj djeci da ne grizu nokte. Pokrijte bradavice zavojima. Većina bradavica odlazi sama od sebe.

6. Toplinski osip (Osip od vrućine)

Za ovo su krivi blokirani kanali znojenja. Toplinski osip izgleda poput malih crvenih prištića. Obično se pojavljuju na vratu, glavi i ramenima bebe. Osip često dolazi kada roditelji pretoplo oblače bebe. No može se dogoditi bilo kojoj bebi na vrućini. Odijenite bebu u više slojeva.

7. Dermatitis

Koža neke djece reagira nakon unosa ili dodira neke hrane, sapuna ili biljaka. Osip obično počne unutar 48 sati nakon kontakta. Blaži slučajevi mogu uzrokovati srednje crvenilo ili svrbež malenih crvenih izbočina. U ozbiljnim slučajevima možete primijeti i oticanje, crvenilo i veće plikove. Osip obično prolazi nakon tjedan ili dva, a može se liječiti s antiupalnim kremama poput hidrokortizona.

8. Bolest šake, stopala i usta

Unatoč zastrašujućem imenu, ovo je česta bolest u djetinjstvu. Počinje s vrućicom, nakon čega slijede bolne rane u ustima i osip koji ne svrbi. Mjehurići od osipa pojavljuju se na šakama, stopalima i ponekad na stražnjici i nogama. Širi se putem kašlja, kihanjem i korištenjem pelena. Često perite ruke. Ovo nije ozbiljna bolest i obično prolazi sama od sebe nakon oko tjedan dana.

9. Ekcem

Djeca sklona ekcemu možda imaju alergije i astmu. Točan uzrok nije poznat. No djeca koja ga dobiju vjerojatno imaju osjetljiv imunološki sustav. Pratite pojačavanje osipa sa suhom kožom i intenzivan svrbež.  Atopijski dermatitis je najčešći tip ekcema. Neka ga djeca prerastu ili imaju blaže slučajeve kako odrastaju.

10. Osip

Mnoge stvari mogu biti okidač ovim žarećim flekama. Hrana koja ga može pokrenuti su jaja, orašasti plodovi, školjke i prehrambeni aditivi. Toplina i hladnoća i streptokok grla također mogu uzrokovati osip. Može se pojaviti bilo gdje na tijelu i traje nekoliko minuta ili dana. Ponekad može pomoći antihistaminik. Osip može biti znak ozbiljnih problema naročito kada dolazi s problemima disanja ili oticanjem lica. U tim slučajevima ili ako osip ne nestane, posjetite liječnika.

11. Šarlah

Šarlah je zarazna bolest koju uzrokuje bakterija streptokok. Simptomi uključuju bol u grlu, groznicu, glavobolju bol u trbuhu, oticanje vratnih žlijezda.
Nakon dan dva, pojavljuje se crveni osip s teksturom brusnog papira. Nakon 7 do 14 dana osip se skida. Šarlah je veoma zarazan, stoga ruke perite što češće. Posjetite liječnika koji će šarah vjerojatno liječiti antibioticima.

12. Rozeola, šesta osipna bolest

Rozeola, bezopasna bolest uzrokovana je virusom. Javlja se gotovo isključivo kod djece između 3 mjeseca i 3 godine starosti, najčešće kod beba od 9 mjeseci do godine dana i vjerojatno je najučestaliji uzrok temperature u toj dobnoj skupini. Dijete iza 4 godine teško će je dobiti. Počinje prehladom, zatim slijede tri dana vrlo visoke temperature (koja može pokrenuti napadaje). Prate je maleni, roza, ravni ili malo izdignuti prištići. Prvo se pojavljuje na prsima i leđima, a zatim rukama i nogama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.