Popularni lijek paracetamol može smanjiti sposobnost empatije

Popularni lijek paracetamol može smanjiti sposobnost empatije

Acataminofen odnosno paracetamol je čest lijek protiv bolova. Istraživači s državnog sveučilišta Ohio otkrili su da kada sudionici u istraživanju uzimaju paracetamol, a obaviješteni su o žalovanju druge osobe, mislili su da osoba ne doživljava patnju u toj mjeri u kojoj osjeća. Ovo sugerira smanjenu empatiju u usporedbi sa sudionicima koji nisu uzeli lijekove protiv bolova.

Studija je uključivala dva eksperimenta. U prvom, istraživači su ispitivali 80 studenata. Nasumično, polovina ih je, na početku studije ispila tekuću formulu od 1.000 mg paracetamola dok je druga polovina uzela placebo, piše Tech Times.

Nakon sat vremena, sudionici su zamoljeni da pročitaju osam scenarija u kojima su likovi doživljavali bol/patnju. Scenariji su varirali na način da su likovi ili dobivali ubode nožem ili su gubili dragu osobu.

Od jedan do pet, pet je bila najviša ocjena, sudionici su ocjenjivali razinu boli koju su iskusili likovi u scenariju. Studenti su također ocjenjivali koliko su se likovi osjećali ranjenima, koliko su osjećali bol i ozlijedu. Ocjene sudionika na paracetamolu bile su ‘manje teške’ u usporedbi sa ocjenama sudionika u placebo grupi.

‘Ova saznanja ukazuju da se patnja drugih ljudi ne čini velika kada netko uzme paracetamol. Paracetamol može smanjiti empatiju isto kao što dobro služi i kada treba smanjiti bolove’, rekao je suautor studije Dominik Michkowski s Nacionalnog instituta za zdravlje.

U drugom eksperimentu 114 sudionika, studenata uzelo je ili paracetamol ili placebo formulaciju. Za ovaj dio, studenti su na dvije sekunde primili bijeli šum eksplozije – četiri puta svaki, u rasponu između 75 i 105 decibela.

Zamoljeni su da ocijene eksploziju na skali od 1 do 10, s tim da je 10 bila ocjena za najneugodniju eksploziju. Zamoljeni su da ocijene koliko boli bi izdržala druga osoba zbog eksplozije. Rezultati su isti kao i sa prvim eksperimentom.

Drugi dio bio je društveni eksperiment u kojem je jedna osoba isključena iz aktivnosti. Sudionici su zamoljeni da ocijene razinu boli i patnje osobe koja je morala napustiti aktivnost. Društveni eksperiment proizveo je iste rezultate.

‘Oni koji su uzeli paracetamol pokazali su smanjenu empatiju. Nisu bili zabrinuti o osjećajima izbačene osobe’, rekao je docent psihologije Baldwin Way koji je provodio eksperimente.

Prema Consumer Healthcare Products Association, paracetamol je najčešći sastojak lijekova u SAD-u poput Tylenola.

U stvari, paracetamol je toliko čest da 23 % (ugrubo 5 milijuna) odraslih u SAD-u uzima lijekove koji sadrže ovaj sastojak.

Otkriće je objavljeno u časopisu Social Cognitive and Affecitve Neuroscience 5. svibnja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.