Proizvođač Talidomida zataškavao njegove opasne nuspojave

Za Talidomid su namjerno zataškavane njegove opasne nuspojave

Tvrtka koja je izumila talidomid, lijek koji je uzrokovao urođene deformacije kod tisuća novorođenčadi u svijetu, vodila je namjernu kampanju širenja dezinformacija nakon što su stručnjaci prvi put otkrili moguće teške posljedice njegova korištenja, pokazalo je istraživanje koje je naručila njemačka savezna pokrajina Sjeverna Rajna-Vestfalija.

Talidomid, koji je radila njemačka tvrtka Gruenenthal, prodavan je trudnicama kasnih 1950.-ih i ranih 1960.-ih kao lijek za jutarnje mučnine. U Njemačkoj je prodavan pod nazivom Contergan, a drugdje kao Distaval, piše Reuters.

Lijek je samo u Njemačkoj naštetio gotovo 5.000 ljudi, od kojih je 2.400 još živo. Mnoge žrtve rođene su bez nogu ili ruku, deformiranih udova ili s teškim oštećenjim živaca.

‘Duboko žalimo zbog tragedije uzrokovane talidomidom i ona će uvijek biti dio naše korporativne prošlosti’, rekao je glasnogovornik tvrtke Frank Schoenrock, dodajući da tvrtka vodi konstruktivan i stalan dijalog sa žrtvama.

Dodao je da će tvrtka proučiti istraživanje, koje je naručilo ministarstvo zdravstva Sjeverne Rajne-Vestfalije, te da za sada ne može detaljnije komentirati njegov sadržaj.

Izvješće, koje je pripremilo Sveučilište u Muensteru, otkriva da je proizvođač lijeka, kada su stručnjaci počeli povezivati talidomid s oštećenjima živaca, namjerno davala pogrešne informacije i zataškavala što zna o nuspojavama lijeka. Također je prijetila državi tužbama za odštetu kako bi lijek, koji se dobro prodavao, zadržala na tržištu što je dulje moguće.

‘Proizvođač je mogao poštedjeti mnoge ljude velikih patnji da je Contergan povukao s tržišta nakon mnogobrojnih indikacija da ima štetne nuspojave’, kazala je ministrica zdravstva Sjeverne Rajne-Vestfalije Barbara Steffens.

Čak i nakon povlačenja lijeka s tržišta, vlasti su se teško nosile sa situacijom. Teško im je bilo razjasniti učinke lijeka, utvrditi broj pogođenih ljudi i zabraniti ga. U to vrijeme nije postojao zakonski okvir za zabranu lijekova.

Niklas Lenhard-Schramm, autor istraživanja, rekao je da su proizvođači lijekova u to vrijeme bili odgovorni za sigurnost lijekova, dok danas postoje državne procedure za izdavanje dozvola.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.